Pages

Aug 19, 2011

Dapur : Puding Roti Marble Coklat

Hai!

Hik. Hik. Hik. 
Full Stop.

Semalam, update status FB tentang apam balik durian kegemaran berbuka puasa tahun lalu di Kampung Baru. One of my friend yang sedang asyik bercraving sekarang ni, Puan Adawiyah turut terpengaruh. Haha. Pantang saja orang cerita tentang makanan, sibuk juga dia nak craving. Siap bagi link resepi apam balik doyan dalam berkomen-komen. Apa lagi, mother kepada si little fetus nih rambang mata tengok makanan2 dalam blog tersebut. Otak saya mula mereka-reka nak masak itu lah, ini lah. At last, saya tertarik dengan satu resepi yang mudah. Kebetulan Rabu lepas, encik suami beli agar-agar. So, sudah tentu puding jadi pilihan. Ahaks! Tengok akak tu buat menyelerakan sungguh, dan sudah tentu bila saya buat sendiri tak sama. Haha. 

Balik dari kerja semalam, selepas solat Asar saya pun mula bersilat berwushu di dapur. Seriously, tak ambil masa yang lama untuk buat puding. Saya pun macam surprise juga sebab actually first time juga buat puding. Setakat agar-agar biasa itu memang biasa. Dalam masa setengah jam, saya dah boleh sejukkan puding dalam peti sejuk. Muahaha. Ok, meh saya share resepi Puding Roti Marble Coklat dari Kak Izah Muffin Lover.

Bahan-bahan:

  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 10gram serbuk agar2 @ sepeket
  • 1/2 cawan gula - bleh kurangkan
  • 2 sudu besar butter@marjerin (cairkan)
  • 31/2 cawan air= hana gune cwn biasa 230ml
  • 2 sudu besar serbuk koko @ coklat emulco- hana campur coklat Hersheys


Cara-cara:

  • Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 dan gula ke dalam periuk.
  • Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih tadi.
  • Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih lagi. matikan api.
  • Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. (Jika menggunakan serbuk koko, bancuh dahulu dgn sesudu air panas jadikan pes agar tidak berbiji2@bergentel2 serbuk koko tersebut).
  • Ambil sesenduk warna putih@plain dan tuang di tengah2 loyang. kemudian ambil sesenduk warna coklat, tuang di atas warna putih@plain tadi. biarkan puding gerak sendri ke tepi. tak payah ratakan atau kacau. ulang smula kaler putih@plain dan buat hingga habis.. ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan cepat sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
  • Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam.

Hasil air tangan saya tak sekemas dan secantik Kak Izah. T_T. Puncanya saya tersilap guna acuan yang agak kecil jadi lambat nak keras, dan sudah tentu tak payah mimpi nak buat lapis. At last, saya marble kan sahaja ikut sesuka hati saya. Hihi. Tak sempat nak buat berbuka sebab lambat nak beku. Tebal sangat. Maka, puding tersebut dijadikan desert masa bersahur tadi. 

So, inilah dia hasil air tangan saya.
Tara! Tarakucha! Cha!


Walaupun rupa dia begini, tapi sedap wa cakap sama lu!
Ha. Ha. Ha.

2 comments

Edat_Uzair said...

apa kena mengena tajuk entri dgn entri d ats?

D Yatie said...

hehe. kan dh buat full stop. :p

Blog design by Rainy Day