Pages

Aug 9, 2011

Dapur : Oh Golden Churn!

Assalammualaikum. Hai.

Sekarang kecoh hal mentega import dari New Zealand yang satu itu - Golden Churn. Halal ke tidak? Bila dah ada keputusan dari JAKIM pula, kenyataan media sangat mengelirukan. Sampaikan ada kawan saya cakap semalam, 'Golden Churn Sarawak je yang haram tapi Golden Churn Semenanjung halal'. Saya macam, 'eh lah. esok kita sama-sama pergi tengok dekat tin tu eh. yang kat sana tu dari New Zealand, kat sini manalah tau dari Lembah Klang'. Whooops!

Sumber : Metro

Family saya memang dah lama tak guna butter ni (tapi tak pasti since tahun bila) sebab price yang agak mahal. Kami guna brand buttercup and even now saya kukus kek sendiri pun guna buttercup. Sebenarnya ada beza bila guna marjerin dengan lepa susu ni (saya baru tau marjerin lain lepa susu lain. haha. tau makan aje. sebab tu tau rasa tak sama. hihi.)

Bercerita hal Golden Churn yang dicintai, saya agak terkilan sebab dah hidup suku abad baru isu halal terbongkar. Tak pasti samada memang sebelum ini halal dari New Zealand diperakui setelah diselidiki oleh halal Malaysia atau sebaliknya. Sekarang timbul isu berbeza nombor keluaran semua semasa diselidiki. Urm, entahlah. Tak mahu komen panjang-panjang nanti saya jadi isu pula.

So, kami sekeluarga buat keputusan memang tidak akan menggunakan Golden Churn. Dah syubhah kan, so marilah kita cari yang halal. Kalau selama ini Golden Churn tu memang ada anasir-anasir yang tak sepatutnya maka sama-sama mohon ampun dari Allah SWT. Allah Maha Mengetahui. :)

p/s: Salam 9 Ramadhan semua. Semoga amalan dan ibadah kita diterima oleh Allah SWT.

No comments

Blog design by Rainy Day