Pages

Aug 12, 2011

Dapur : Moist Chocolate Cake

Assalammualaikum. Hai.

Hujung minggu lepas, saya sangat bersemangat untuk mengukus kek. Niat di hati nak kukus kek lapis tapi terasa malas untuk melapis-lapis. Makanya saya melunaskan kehendak hati dengan mengukus Moist Chocolate Cake. First time buat kek moist dan first time buat topping. Kelakar pun ada bila terjerit-jerit panggil encik suami minta pendapat. Maklumlah, pertama kali. Nanti untuk kali yang kedua (kalau ada), tak jerit-jerit lagi sebab dah pandai. Muahaha. (kononlah.)

Mohon ampun dan maaf tak dapat nak kongsi resepi disini. Dah lupa cedok kat mana sebab still old school punya style - salin atas kertas. Huhu. Apa yang pasti kalau nak buat kek ni kena ada gula halus, coklat, tepung, esen vanila, baking powder, telur dan marjerin. Kuantiti? Tak ingat. :( Untuk hiasan, encik suami pilih badam tumbuk kasar. Bagi rasa lain sikit katanya. Dan untuk topping pula perlu ada coklat masakan dan butter. Serbuk coklat saya hari tu tak berapa cukup. So campur dengan milo. :p

Ambil masa berapa lama? Keseluruhan masa saya rasa dalam lebih kurang 3 jam. So sambil mengukus, saya iron semua baju encik suami untuk pakai seminggu. Sempatlah nak menanak nasi semua. Itu senangnya kalau buat kek tak berlapis. Tak payah nak duduk bangun berjalan ke dapur banyak kali. Huhu. Disamping boleh buat kerja lain, so tak ada istilah buang masa. Encik suami cakap, "pelik tengok awak rajin." Ceh! Mak sms pun cakap rajin pula nak buat kek time-time begini. Sekali lagi ceh! @___@

Ok, saya bagi tengok gambar picisan sahaja ok. 


p/s: Hujung minggu ni insyaAllah kalau rajin nak buat kek lapis. Semoga rajin! Amin....
p/s: Berkira-kira juga mahu buat kuih melaka untuk disedekahkan di surau/masjid...InsyaAllah...

4 comments

Ms Ayang Lia said...

sedap ouhh! nak rase pls! :P

D Yatie said...

hohoho. nanti kalau yatie rajin nak buat lagi yatie hantar kat umah ye. hehehe. :D

syafiq-hamidah said...

hmmm xkan si lia je .. kitorang pun nak jugak

D Yatie said...

syafiq : hehehe....itu pun kalau saya buat lagi ;P

Blog design by Rainy Day