Pages

Aug 3, 2011

Dapur : Lauk Tunjuk


Assalammualaikum. Hai.

Ahaks! Menggoda tak lauk-pauk berbuka puasa saya dan encik suami semalam? Hihi. Pagi lagi, jangan asyik ingat nak berbuka. Tak elok. Kang sipi puasa kang. Muahaha. By the way, itulah lauk yang sempat ditunjuk semalam di Bazaar Ramadhan. Haha. Tunjuk saje. Idak ler teman sempat nak masak semua tu. Kalau sempat pun idak ler teman terror nak masak macam tu. Masak yang simple boleh lah. Hihi. Malu! @__@

Akhirnya berjaya juga mendapatkan talapia bakar. Yummy ok! At first, kami ke Bazaar Greentown sebab selalunya ikan bakar kegemaran dari Restoran Tasik Raban akan ada disitu. Tapi hampa pula. Even Restoran dia pun tak buka. Sedih aje! But, encik suami buat keputusan nak juga cari ikan talapia jadi kami pun menuju ke Bazaar Stadium yang teramat sesak jalannya. Encik Polis mahupun Rela tak kelihatan. Rasa nak pergi sekeh aje manusia-manusia pentingkan diri. Grrr. Eh, puasa. Sabar.

Ada yang tanya, saya pergi tarawih tak? Jujur dan ikhlas saya menjawab, saya tak pergi tarawih. Niat ada tapi tak terlaksana. Mungkin sahaja orang akan cakap, "oh sembang aje dia tu. so many excuses!" Dan mungkin saya menjawab, "Allah knows better. Do like I care with your nonsense?" Macam kejamkan? Tapi kata-kata orang ni baik kita tepis aje kiri kanan. Hehe. Saya sebenarnya dah lebih sebulan tak mampu nak solat berdiri. Kalau berdiri, saya jadi pitam. Cuci pinggan pun, sekejap-sekejap saya duduk rehatkan badan kasi cool. Selain itu (skema), saya juga sebelum solat Isya' mata memang macam dah kena gam. 

Namun, ibadah serta amalan kita bukanlah setakat Tarawih je kan. Alhamdulillah, saya sudah selesai membaca 2 Juzuk. Niat saya untuk Ramadhan kali ini, menamatkan 30 Juzuk. Semoga semuanya terlaksana dan dipermudahkan oleh Allah SWT. Ada orang cakap, "tak apa, sunat sahaja. pentingnya jaga yang wajib pastikan sempurna dan penuh." InsyaAllah akan dijaga sebaiknya ibadah wajib. Niat mahu bersedekah di Masjid/Surau juga belum terlaksana. InsyaAllah hujung minggu. Semoga larat. Semoga kuat. Dan semoga rajin. Keh3.

Gambar lauk tunjuk je ke? Gambar masak sendiri tak ada ke? Sahur tadi masak apa? Hahaha. Sahur tadi masak Sardin je! Bangga. Bangga. Tapi memang sesuai lah sardin masak kicap dimasak untuk bersahur. Naik selera. Encik suami bertambah. Ahaks! Memang nak ambil gambar tapi dalam mamai-mamai plus sibuk pung pang serta kejar masa, memang tak sempatlah nak ambil gambar. Oh, satu lagi. Encik suami agak kurang gemar saya nak ambil gambar merepek-repek ni. Sebab itu walaupun ada D70s dalam almari, saya tetap guna kamera handphone buruk saya. Tapi kalau guna D70s nanti, semua terliur lak. Hihi.

Erm, kami belum lagi berbuka dirumah mentua. Dalam perancangan hujung minggu nanti, InsyaAllah. Otak dah berkira-kira nak masak something tapi berkira-kira saja lah. Setiap petang, saya jadi rajin menggodek-godek resepi dalam internet. Pelik. Siap minta resepi bagai dengan kawan sekolah. Haha. Memang dah macam tahap-tahap emak sekarang. Sibuk nak pikior masak apa. Adeh! Haha. Semoga saya boleh jadi chef kepada encik suami. Itu sudah memadai. Hihi.

Urm, rajin pulak hari-hari kerja nak menulis kan? Sila katakan : Dayang Rosmieyatie memang RAJIN. Kata-kata itu satu doa ok. Tak kira dimana anda berada, apa yang anda lakukan, jangan berhenti dari berdoa. Oh, baby saya baik. Alhamdulillah, mother melalui kedua-dua hari ini dengan jayanya. Thanks Allah! :)

No comments

Blog design by Rainy Day