Pages

Aug 2, 2011

Dapur : Komitmen

Assalammualaikum. Hai.

Salam 2 Ramadhan semua. Bagaimana dengan 1 Ramadhan kamu? Saya, Alhamdulillah. 1 Ramadhan dilalui dengan jayanya biarpun perut kosong. Alhamdulillah, semoga saya mampu untuk berpuasa penuh tahun ini. Mak pesan, 'kalau rasa tak larat tak payah puasa.' So, selagi saya larat saya akan berpuasa. Encik suami cakap, 'kot ye pun tak dapat puasa 30 hari, ada banyak hari lagi nak ganti.' Saya pula cakap, 'sedangkan yang 7 hari setiap tahun itu pun payah, apatah lagi nak ganti 30 hari.' =___='

Semalam otak saya ligat berfikir nak sediakan apa untuk bersahur sungguhpun belum lagi berbuka dan tengah semak akaun client. Ligat betul otak saya berfikir nak masak apa. Apa yang sesuai untuk bersahur. Lauk apa yang menyelerakan pagi-pagi. Biarpun encik suami kata makan yang simple-simple itu ok, tapi saya sebagai isteri tentunya mahu menyediakan yang terbaik untuk encik suami. Walaupun tak berapa nak pandai bersilat di dapur. Sekejap-sekejap, saya menggodek-godek internet tengok resepi. Nasib baik tak terliur nak berbuka bila tengok gambar makanan sedap-sedap. Haha.

Makanya pagi tadi, si isteri yang baik hati ini menyediakan sup kentang untuk suaminya. Dan jugak hati masak kicap yang dipanaskan serta milo panas. Alhamdulillah. Walaupun tidaklah semewah mana tapi saya cukup berpuas hati sebab dapat sediakan juadah bersahur untuk encik suami. Oh. Cerita pasal berbuka puasa pula, kami cuma beli lauk tunjuk dan masak nasi dirumah. Tak sempat rasanya nak masak apa-apa, balik kerja pun lambat. Huhu. So InsyaAllah hujung minggu nanti akan saya cuba sediakan sendiri juadah berbuka untuk kami. Tapi, saya prefer buat kuih berbanding dengan lauk. =___='

By the way, sekarang saya dah nampak apa yang pernah kakak-kakak senior cakap pada saya. 'jangan risau, nanti kamu dah kahwin kamu tahu buat semua tu. automatic kamu akan ke dapur walaupun kamu tak suka.' Ya. Itulah yang berlaku pada diri saya dan Alhamdulillah saya bersyukur. Saya tak lupa diri yang saya dah bersuami dan ada tanggungjawab lebih besar dirumah. Mahu atau tidak, itulah dinamakan tanggungjawab. Pengorbanan yang kita sudah sedia maklum sejak merancang sebuah perkahwinan. Semoga terus begini hingga ke akhir hayat. InsyaAllah. Ameen. 

2 comments

zuezul said...

Dear..
good jobs lah..
satu dah jadi good cooker,
then dah jadi good writer..
selalu update..thats why i lap u.hehehe

D Yatie said...

U....
I senyap, senyap berisi tau...
Tunggu masa nak bom U sebab tak update2 lagi story....
I tak makan puji...
Saman pun I tak makan...
I makan nasi....
Hahaha...

Blog design by Rainy Day