Pages

Aug 18, 2011

Dapur : Buah Melaka

Hai.

Salam 18 Ramadhan. Semoga ibadah puasa kita diterima oleh Allah SWT. InsyaAllah. Selamat bekerja semula bagi yang bercuti semalam. Huhu. Seriously, mood kerja sebiji macam mood hari Isnin. Adoi. 

Mood Oh Mood Please Come To Me!

Semalam, saya buat kuih melaka. Petang Selasa pergi beli bahan-bahan selepas mak nasihatkan supaya tunaikan hajat baik yang terkandung dalam hati. Senyum lebar anak sulung mak nih baca SMS mak. Entahlah, lately mood masak memang agak tinggi. Tapi more to masak kuih-muih. Lauk-pauk insyaAllah plan to start practice lepas puasa. Eh? Practice? Hehe. Improve skills kot walaupun refer resepi yang telah digodek sana-sini. Muahaha. Rimas agaknya encik suami tengok kepingan kertas terpakai yang tertulis pelbagai jenis resepi. Tulis saja, buatnya belum lagi. Hik3.

Kenapa saya pilih kuih melaka? Sebab kuih melaka sangatlah senang untuk disediakan walaupun pada mulanya yakin tak yakin sebab dah lama sangat tinggalkan kerja buat kuih ni. Kalau tak silap last dalam Tingkatan 5 kot bila mak dapat tempahan yang super banyak untuk majlis. Tapi, kuih melaka kami tak begitu sama dengan kuih melaka di sini dari segi intinya. *try buat kuih melaka style sini tapi tak begitu berjaya. hihi.*


Bahan-Bahan:
  • 1 bungkus tepung pulut
  • 1 biji kelapa parut (inti)
  • 1 ketul gula melaka (inti)
  • 1 biji kelapa putih (luar)
  • Pewarna hijau
  • Air secukupnya


Cara-cara:
  • Pertama sekali kita kena masak inti. Cairkan terlebih dahulu gula melaka kemudian masukkan kelapa parut. Gaul rata make sure semua hitam. Ehe. Then, sejukkan inti tersebut.
  • Kemudian, kita adunkan tepung pulut. Letakkan pewarna hijau untuk mewarnakan tepung. Haha. Agak-agak sesuai adunan untuk kita letak inti dan dibulatkan. Jangan terlalu lembut, jangan pulak terlalu keras. Yang sedang-sedang saja. Hihi.
  • Then, kita ambil tepung agak-agak sebesar saiz bola apa yang kita nak. Lepas tu kita letak inti di tengah-tengah kemudian kita bulatkan kembali. Jangan ada pecah-pecah. Ada selulit tak apa yang penting tak pecah. Sebab nanti kita masak, dia terpecah terus. Huhu. 
  • Sambil kita dok buat bulat-bulat, kita kukus kelapa putih. Kalau nak bagi berlemak sikit kita letak garam. Jangan terlebih garam sudah. Mak saya cakap kita kukus sebab nak bagi tahan lama sikit.
  • Bila dah siap kita didihkan air atas dapur dan kita masukkan kuih melaka kita tadi. Nak tau kuih melaka dah masak belum, senang saja. Kuih melaka yang dah masuk akan terapung dan kita akan nampak saiz kuih kita kembang dengan luar biasa. 
  • Dah masak kita letak dalam himpunan kelapa putih, kita salutkan kuih tersebut dan taraaa! Bolehlah makan. 


Muahaha. Saya suka makan kuih melaka panas-panas. Tapi kalau kuih melaka style sini makan panas-panas, saya rasa lecur terus lidah. Huhu. Semalam hantar ke surau seperti yang dihajati, hantar ke rumah mertua, dan tinggal sedikit untuk berbuka. Alhamdulillah. Lega sangat bila dapat tunaikan hajat hati. Alhamdulillah. 


p/s: tajuk merupakan tagline Ustazah Norbaayah bulan puasa ni. hati yang ikhlas pasti dibalas. hehe. walaubagaimanapun, tidak saya mengharapkan pembalasan. doa saya semoga kami sentiasa berikhlas hati dalam apa jua yang kami lakukan. encik suami, terima kasih kerana memberi sokongan. terima kasih juga atas pertolongan. nanti cik isteri buatkan agar-agar kegemaran ye. hehe. 

No comments

Blog design by Rainy Day