July 30, 2011

Hamil : Nota Buat Anak-Anak Mother [2]

Assalammualaikum anak mother.


Anak mother, say hai to all aunties yang baca nota mother. 
Ops! Bagi salam, 
*Assalammualaikum Makcik-Makcik!*

12 Julai lepas, nurse telefon beritahu doktor tak ada pada hari temujanji mother. Jadi mother disuruh datang pada 13 Julai. Makanya, terpaksalah mother membuat keputusan last minute bercuti. Father pula kebetulan ada kursus di PKG Kota Lama Kanan, tapi father balik awal semata-mata nak bawa mother dan anak mother father jumpa doktor walaupun father bising-bising dengan perkhidmatan yang diberikan. Mother pun marah juga tapi mother tak mau tambah tensi. Huhu.

Hari ini anak mother dah 13 minggu 5 hari. Terus-terang mother tak sabar nak rasa pergerakan anak mother. Teruja mother dengar bila Auntie Yus cerita fetus dia aktif dalam tummy. Semoga Allah melindungi dan memelihara anak mother dan Allah memberikan mother serta father keuatan dalam menempuh setiap dugaan mahupun kesakitan sepanjang mother mengandungkan anak mother father. Mother sentiasa ingatkan diri mother bahawa kesakitan itu bakal memberikan kebahagiaan yang tiada tolok bandingnya. InsyaAllah.

Minggu kedua (Julai) hari tu, mother rasa macam ada angin kat tulang rusuk mother. Sakit sangat sampai rasa nak menangis bila mother tak tahan. Nak bergerak sikit pun rasa macam seksa sangat. Dah macam nenek tua merungut sana-sini. Silap sikit, father jadi mangsa keadaan kena tempias. Father pula memang tak akan tinggalkan mother sendirian dirumah. Jadi, petang Sabtu mother ikut Father dan Tok Wan ambil Mak Teh di Cameron. Mother rasa macam nak putus pinggang. Tapi Alhamdulillah, mother dah sembuh. Syukur sangat sebab mother memang tak mampu nak tahan.

Minggu lepas pulak, siangnya mother dah rasa tak selesa. Mother rasa letih yang amat sangat. Kawan-kawan kerja mother pun semua tegur mother. Agaknya nampak sangat kat wajah mother yang berseri berubah jadi lesu. Hehe. Malamnya, mother dah rasa tak sedap badan. Bila mother tarik nafas, mother rasa sakit kat bahagian dada. Buat kali pertama sebelum tidur mother tampal koyok sana-sini sebab dah tak tahan sangat. Satu badan sakit. Kepala mother juga sakit sangat sampai rasa nak hantuk kepala kat dinding. Pukul 4.30 pagi, father kejutkan mother bawa pergi klinik 24 jam. Dapat ubat. Dapat MC. Alhamdulillah.

Ramai yang tanya mother tentang alahan, mengidam. Mother selalu cakap kat father beruntung sebab mother tak mengidam lebih-lebih. Kalau mother mengidam lebih-lebih, over-over : nasiblah father. Anak mother father baik, tak demand. Paling hebat pun anak mother nak makan maggie. 2 hari berturut-turut mother makan mamee tomyam cup kat office. Subhanallah, nikmat rasanya bila mother dapat makan apa yang mother mengidam. Sebelum makan, mother dah macam upin ipin yang terbayang ayam seekor seekor terapung didepan mata. Bezanya mother terbayang maggie. Hehe.

Lusa, Ramadhan. Mother berharap sangat mother dapat menjalankan ibadah puasa bersama anak mother father dengan lancar. Semoga Allah mengurniakan kesihatan yang baik buat mother dan anak mother father. Okay, mother nak makan. Sekejap lagi nak keluar dengan father. Pukul 5 nanti mother belajar kereta. Sebut pasal belajar kereta, makcik yang ajar mother bawa kereta kalut saja. Risau kalau mother tersentak-sentak bawa kereta dan effect pada anak mother father. Hehe.

Ok anak mother father. Jangan nakal-nakal ye. Mother father sayang anak mother father.

July 19, 2011

Kawan : KL Yang Tidur

Assalammualaikum. Hai.

Terrible. Horrible. Cake Marble.
:p

Ok, mode malas untuk update blog memang hebat. Saya tidak akan cakap bahawasanya saya sibuk dengan kerja yang melambak serta hujung minggu yang padat. Dalam keadaan sekarang saya rasa semua malas. Kalau bukan kerana mahu mencari rezeki, rasanya bergerak sedikit saya juga malas. Orang kata, jangan layan sangat nanti anak kita akan jadi pemalas. Subhanallah. Semoga little fetus saya terpelihara dan dilindungi oleh Allah SWT.

Hujung minggu yang lepas lepas, saya ke KL. Amazing ok, bila sampai tengah bandaraya KL : KL sedang tidur. Peluang yang jarang-jarang untuk dikecapi. Kagum dan kelakar. Saya dan encik suami gelak-gelak manja sepanjang jalan. Haha. Nasib baik pak polisi tak tahan encik suami yang bawa beg besar. Kalau tidak, kantoi. Haha. Ok, tipu. Dalam beg cuma ada baju-baju kami yang cantik-cantik. Tak ada baju warna kuning pun. :p

Masa sampai kami terus masuk hotel di area Masjid Jamek dan siap-siap sikit kami pergi makan. Lepas makan, kami naik balik sebab penat. Encik suami siap berdengkur sementara saya layan Astro. Oh, kami sampai KL awal dari yang dijangka - 10 am. Sebelum Zohor kami keluar sekejap dan tengok bagaimana bermulanya perhimpunan tersebut dari situ. Something terasa dalam hati ketika saya teruja tengok orang ramai berhimpun - semuanya melaungkan takbir Allahhuakbar!

Selesai doa dipanjatkan ke hadratNya, semua sudah mula bersurai dan kami juga mahu balik ke bilik. Azan Zohor berkumandang, semua yang berhimpun menuju ke surau berdekatan. Saya dan encik suami terus balik bilik, solat dan tengok berita. Allah turunkan hujan pada ketika itu dan kami cuma melihat dari dalam bilik. Teruskan aktiviti tidur. Hotel memang buat macam hotel, balik bilik tidur. Balik bilik tidur. Haha. Kata bayar. Harus guna sebaiknya, kan? ;)

Lepas Asar kami keluar. Pergi LRT, tup-tup pak polisi cakap tutup. So, menapaklah kami ke SOGO tanpa tujuan. Betul-betul window shopping sampai kaki lenguh. Itu belum kira pinggang yang sakit. Sepanjang jalan, encik suami ambil beberapa pictures berada ditengah-tengah jalan KL. Mana pernah jalan tu sunyi dari kesesakan. Encik suami cakap ambil peluanglah masa tak ada kenderaan langsung. Saya pun malu-malu tapi mahu jugak. Haha.

Peace!


Malamnya, saya memang tidur. Tak kemana-mana. Tak buat apa. Tidur. Seolah-olah satu badan letih sangat walhal sebelum ini berjalan di KL dari pagi sampai malam, saya masih cool dan steady. Tapi tak apa, saya ok. Sekurang-kurangnya, duit tak lari budget nak shopping benda tak sepatutnya. Sekurang-kurangnya, saya boleh simpan duit yang telah diasingkan sebagai dana 9 Julai sampai hari ini masih ada. Alhamdulillah. Kononlah macam saya seorang yang sangat berjimat cermat kan? :p

Ahad, awal-awal pagi kami dah ke Terminal Pudu yang juga amazing. Kalah LCCT. Dan kawan-kawan saya yang dari Sarawak jemput kami kat situ. Then, kami heading to Damansara yang sebenarnya saya tak tahu langsung disitu merupakan tempat kami menghabiskan masa. Itulah tujuan sebenar kami menjejakkan kaki ke KL. Cuma kebetulan, 9 Julai perhimpunan dijalankan. Hehe. Lepas heavy breakfast, kami membuang masa, tenaga dan wang di IKEA. =____='

Dalam perjalanan, kami :

Sulia : Aku tak ada nak beli apa. Memang sengaja nak datang.
Iza : Tapi kita kena beli sekurang-kurangnya satu Su.
Saya : Aku lagilah tak tahu korang nak ke sini. Haha.

Tetapi...tarrraaaa!


Itu dia hasilnya. Saya dan encik suami juga turut rembat beberapa barang comel. Mampus nak bawa barang-barang tak comel naik bas. Haha. Itu pun habis juga lah duit. T____T Cuma masih dalam budget. Kira ok lah kan? Haha. Penuh lah isi bontot kereta dengan barang-barang kami. Bayangkan saja, kawan saya yang seorang itu borong 6 lampu syiling. Gedabak-gedabak. Nak bawa balik Sarawak tuh. Kental tak kental? Haha.

Dah agak-agak nipis dompet, kami beransur kembali ke pangkal jalan. Sebelum hantar kami ke Hentian Pudu singgah di Pandan Indah makan dekat restoran kegemaran kawan saya. Not bad, tapi saya macam orang gila tengok ulam-ulam : semua saya nak masuk dalam pinggan. Tapi tak habis - tamak! =___=' Dah sampai Hentian Pudu rasa sedih pula nak berpisah dengan kesayangan-kesayangan saya. Mak sms, "buat ulung-ulung kalinya pertemuan kamu berempat gagal".


Yes, kami agak gagal sebab kebiasaannya kami akan buat 'one-night-stand' tapi kali ini tak menjadi walaupun dah plan. Apa-apa pun, less is better than tak ada langsung. Lagi kecewa. Three of them sangatlah teruja nak tengok perut saya. Siap rasa-rasa lagi. Dah rasa nak jerit-jerit pula. Haha. I love them so much ok. Dan rindu mereka. Tak sabar nak balik bersalin, sebab pasti mereka akan berada disisi saya : sentiasa. LOVE!

p/s : yang disokong bukan 'kepala' tapi tuntutan. yang dituntut bukan 'pimpinan' tapi ketelusan. teringat akan kata-kata cikgu pengajian am berkenaan dengan politik serta perlembagaan, "politik itu tidak kotor, tapi dikotori oleh pengotor." bapak saya pernah cakap ketika saya asyik berbicara tentang demokrasi setelah belajar perlembagaan, "demokrasi. kau cakap kau kena cekik. cubalah."
p/s : tak kiralah kalau kita berbeza ideologi, berbeza pendapat politik, berbeza parti mahupun atas pagar seperti saya, berbeza bangsa mahupun agama : namun kita tetap saudara yang duduk di negara yang sama, kita tetap kawan, kita bukan lawan. saya sayang bangsa Melayu saya biarpun asalnya keluarga saya memang super duper bercampur aduk. tapi saya lebih cintakan agama Islam saya. Islam itu yang membawa kesejahteraan kekal. InsyaAllah. semoga kita diredhai olehNya.
p/s : ini entri merapu atas sebab kekurangan kerja serta mood bekerja pada hari Selasa. maaf kalau lebih-lebih merapu.

July 6, 2011

Hamil : Nota Buat Anak-Anak Mother [1]

Assalammualaikum anak-anak mother.

Hari ini anak-anak mother dah 11 minggu dalam rahim mother. InsyaAllah. Semoga anak-anak mother sihat walafiat sentiasa dengan bekalan nutrien, zat dan vitamin yang mother salurkan. Hari ini hari kedua mother tak makan asid folic sebab mother dapat rasa perbezaan. Ini semua atas nasihat Auntie Hafizah Amir. Bila mother makan asid folic, mother loya-loya. Tapi sekarang bila tak makan, tak ada rasa loya. Minggu depan mother tanya doktor macam mana ok.

Sepanjang 11 minggu, mother tak ada mengidam yang melampau. Mother keliru, keinginan mother itu mengidam atau nafsu makan. Tapi Alhamdulillah, sekurang-kurangnya father tak susah hati. Kalau mother nak makan yang pelik-pelik, jenuh father pergi cari. Cuma ada satu hari mother nak sangat makan Kenny Rogers. Anak-anak mother yang nak eh? Dalam perut lagi dah demand ye? Father bawa mother pergi dan mother makan tak habis. Father pun dah kembung perut sampai tak mampu nak bergerak.

Morning sickness? Kawan-kawan mother : Auntie Yusralina, Auntie Rafida dan Auntie Halimah semuanya ada muntah-muntah. Alhamdulillah mother sepanjang 11 minggu ini sekali sahaja termuntah. Auntie Halimah cakap perut mother kosong sebab itu mother muntah air. Mother memang mengelak dari nak muntah. Muntah tak sedap. Jadi, mother cuba sedaya upaya untuk halang diri mother dari termuntah walaupun mother tengah loya sangat. Mother control. Mother tarik nafas dalam-dalam, minum air masak, baring dan minta father urut.

Sepanjang 11 minggu ini juga, mother kerap letih. Tidur awal. Masak pun jarang sebab bila minta dekat father nak makan diluar terutamanya hujung minggu, father tunaikan. Malam pula, tok wan dan tok ayah selalu juga ajak mother father makan sama. Tak pun, father pergi beli apa-apa father nak makan sebab mother bila malam tak lalu nak makan. Mother tumpang tengok saja father makan. Kalau cium bau orang goreng ikan, mother memang tak boleh. Baunya padahal dah biasa tapi, sekarang macam menyengat sangat.

Oh, perut mother? Sudah tentu comel macam anak-anak mother. Father pernah tanya mother, betul ke mother pregnant sebab father tak nampak beza pada perut mother. Kalau anak-anak mother nak tau, father adalah insan yang paling excited menunggu kehadiran anak-anak mother. Ops! Anak-anak mother dengan father. Merajuk pula father kamu nanti baca nota mother. Mother pun kadang-kadang keliru, mother memang buncit atau anak-anak mother dah semakin membesar.

Mother baca, minggu ke 11 tandanya mother hampir sampai ke penghujung trimester pertama. InsyaAllah perkembangan kritikal anak-anak mother akan selesai dalam dua minggu lagi. InsyaAllah juga, risiko untuk keguguran dah berkurangan. Dari pembacaan mother, anak-anak mother sedang sibuk menendang dan meregang tapi mother tak boleh rasa lagi. Sebab, pergerakan anak-anak mother amat lemah gemalai sehinggakan seperti balet air. Urm, jari-jari tangan dan kaki anak-anak mother juga katanya sudah terpisah sepenuhnya.

Jadi, tugas anak-anak mother dengan father sekarang ialah untuk terus besar dan menjadi semakin kuat. Mother harap sangat anak-anak mother sihat sentiasa. InsyaAllah mother akan memberikan segala yang terbaik untuk anak-anak mother yang sangat perlukan mother. Mother selalu doa pada Allah SWT semoga Allah melindungi dan memelihara anak-anak mother. Father pun sama. Tak pernah tinggalkan doa untuk anak-anak mother father.

By the way, father sangat tegas dekat mother walaupun kadang-kadang mother rasa father kejam. Semalam father rampas keropok Super Ring dari mother, simpan bawah tempat duduk kereta. Pujuk-pujuk, father tak bagi juga. Bila sampai rumah, father buang terus keropok mother dalam tong sampah. Mula-mula memang rasa nak marah tapi bila mother dah sejuk, mother faham. Keropok tak elok untuk mother dan anak-anak mother father.

Ok, Auntie Zulliana mesti seronok baca cerita mother. Auntie Zulliana yang paksa mother buat entri pasal anak-anak mother father. Kita sama-sama doa ok Auntie Zulliana dan Uncle Shareen dapat baby ok. Nanti boleh sebaya dengan anak Auntie Zulliana, Auntie Rafida dan Auntie Rahimah.

Lots of Love,
Mother - InsyaAllah.

July 5, 2011

Hamil : Bila Bukan Rezeki Kamu

Assalammualaikum. Hai.

Hari biru lagi. Status pada muka buku : Ya Allah, berikan aku kekuatan. Kenapa? Actually bukanlah apa sangat cuma saya terlebih propa sedikit pagi ni. Huhu. Sebelum saya cerita tentang kisah benar, nak cerita sikit aktiviti hujung minggu tidak menarik macam kamu. Huhu.

Sabtu : Hehe. Atas sebab saya rasa saya budak lagi, maka saya baru sahaja pergi buat Ujian Undang-Undang. Malamnya kena paksa baca juga buku yang tak boleh pakai tu. Tapi paksa-paksa sekerat je lah. Then tawakal. Hik3. Entah tak tau kenapa paling menyampah bila baca buku tu. Kalau dulu tak ngelat, mesti dah ada lesen dah. Setiap kali bapa suruh pergi, alasan tak sempat nak baca sebab buku sekolah lagi penting. Huhu. Sekarang, dipaksa dan terpaksa. Encik suami pula pergi sekolah untuk program lari-lari tu.

Ehem! Saya dapat 50/50 kot! Hebat kan? Haha. Dalam mimpi saja lah. Itu pun belum tentu. Sebelum tekan button ok, siap selawat, istighfar. Nasib baik dapat 43. Haha. Gelak guling-guling pun tak per. Sebab saya suka. Suka tak payah nak repeat lagi. Boring der baca buku tu. Juling! Lega rasanya bila dah selesai yang satu itu. Nak pergi kursus 6 jam pula. Adey! Lagi la boring. Dah tak berapa nak ada mood duduk dalam kelas sekarang nih. Huhu. 

Ahad : Pada mulanya saya nak duduk bersenang-senang sambil kemas rumah dan seterika baju sementara encik suami dok pergi service kereta. Tiba-tiba beliau call suruh ikut mak ayah mertua pergi ziarah kakak. Wakil katanya. Mahu tak mahu, kenalah pergi juga. Padahal berat hati sebab segan ikut sorang. Kena jaga air muka suami juga kan? Nak harap saya dan encik suami pergi berdua ziarah kakak dia memang tak lah. Kenapa kami perlu pergi ziarah kakak encik suami?

So, this is actually the main point bagi tajuk entri diatas. Kakak encik suami disahkan hamil lebih kurang sebaya dengan si little fetus kami. Tapi a week before last weekend, kakak encik suami keguguran. Sudah tentu kekecewaan menyelebungi pasangan suami isteri tersebut. Mungkin tidak begitu lama menunggu seperti pasangan-pasangan lain tetapi rasanya 2 tahun berusaha, menanti, berdoa dan berharap - dimakbulkan oleh Nya tetapi masih belum lagi rezeki mereka. Pada saat hati gembira dengan kehadiran si little fetus, Allah menarik kembali kegembiraan tersebut.

Hati kecil saya berkata : adalah lebih baik sekiranya kita belum mengandung berbanding kita sudah mengandung tetapi kemudian kehilangan. biarpun tidak lagi merasai gerak si fetus tapi naluri ibu itu merasainya. namun, siapalah kita untuk menolak ketentuan Allah. pastinya ada sesuatu yang lebih baik menanti mereka. InsyaAllah. pentingnya, tidak berputus asa untuk berusaha dan berdoa. selebihnya diserahkan kepada Allah yang Maha Berkuasa.

Zue, hahaha. InsyaAllah...dibuka oleh Nya pintu hati malam ni atau esok adalah kot story pasal ibu si fetus. Muahaha. Doakan saya rajin.

p/s : entri ini ditulis mengambil masa 3 hari! :p

Hidup : Malang Tak Berbau

Assalammualaikum. Hai.

Pernah tak korang rasa nak lempang diri korang sendiri atas sebab diri korang yang clumsy. Pernah tak korang rasa nak lempang juga orang yang marah korang sebab tak hati-hati. Pernah tak korang rasa nak sakit korang letak jari dekat pintu kereta kemudian tutup pintu seperti biasa. Pernah? Pernah? Pernah? Soalan pertama dan kedua, jawapan saya : pernah. Jawapan bagi soalan yang terakhir : kalau ada yang jawab pernah mari sini saya tolong lempang.

Malang tak berbau. Hari-hari kamu buat benda yang sama. Hari-hari kamu buka pintu kereta yang sama. Hari-hari ok sahaja. Tapi, apabila telah tertulis hari ini kamu bakal cedera maka tidak ada sesiapa yang akan dapat mengelak darinya. Sedangkan tuan punya badan juga tak tahu apa sebenar punca walhal semuanya berjalan seperti biasa. Tuan punya badan jadi keliru bagaimana si jari telunjuk boleh tertinggal disitu untuk menjadi mangsa si pintu. Serius. Tertanya-tanya sendiri.

Tetapi, tak boleh diterima akal bila mengadu dengan encik suami - bukan kata penenang yang diberi. Sebaliknya, tujahan bebelan yang dilontarkan. Nasib baik kami serupa. Masing-masing tak akan ada mahu cakap lembut-lembut kalau ada apa-apa. Itu belakang kira. Utamakan leteran. Jadi tidaklah begitu sadis bila beliau membebel cuma sekiranya beliau didepan mata, ada juga yang nak kena tembak sedas. Sudahlah sakit, kena bebel pula. Lagi berganda sakitnya.

Tapi tipulah kalau saya tak marah encik suami bebel kat saya. Bukan saya sengaja. Bukan saya nak. Bukan saya suka-suka. Dah benda nak jadi. Ingat saya seronok tangan denyut-denyut sakit. Ingat saya suka dekat kuku dah ada 'tanda lahir'. Ingat saya suka buat kerja guna empat jari sahaja. Ingat saya selesa jari telunjuk dok tegak saja tak berani nak sentuh apa-apa. Saya tak suka ok. Kalau ada siapa-siapa yang suka mari sini saya lempang.

Errr..kenapa asyik cakap nak lempang orang? Mood tak begitu baik petang-petang macam ni. Ada makhluk telah mengusik sarang tebuan dalam diri saya. Geram tak terhingga ok!

Blog design by Rainy Day