Pages

May 27, 2011

Hamil : Please Pray For Us

Assalammualaikum. Hai.

Ehem! Ehem! Ehem!
.hehehe.
.how lah nak mulakan.
=___='

For the first time, I'm hardly counting the days for coming menses. Haha. Semua sebab nasihat dua orang kawan : Zulliana dan Fida. Both of them said the same thing, "eh, u kena kira tau hari subur u." Haha. Saya pun struggle with encik suami nak ingat balik tarikh 'cuti' last month. Puas rujuk sana-sini dan bila dah dapat tarikhnya saya pun siap tanda-tanda lagi kat kalendar. Hoho. Till the date that I'm supposed to 'cuti', saya masih tak boleh cuti. No sign for menses except breast yang sangatlah sensitive.

Saya menggoogle kriteria-kriteria awal kehamilan dan tersedar, "aku macam ada semua ni lah. alamak." Yes, I didn't much expect saya akan jadi mak buyung this early. Saya jenis yang agak sambil lewa. Selagi belum ada yang terkena batang hidung sendiri, selagi itu saya tak ambil peduli. Cuma pelik-pelik saja bila:
  • satu badan especially pada bahagian tangan rasa kebas dan pinggang. puas dah buat regangan tegangan tapi tak juga puas hati sampai minta tolong encik suami urut dan picit.
  • menses tak kunjung tiba dan breast sangat sensitive. sampai mengadu kat mak. huhu.
  • sakit pinggang dan belakang sentiasa. selalu mengeliat sepanjang lapan jam dioffice.
  • kerap kencing. lebih daripada biasa. hehe.
  • cairan. my mum cakap keputihan kot, tapi tak rasa pun cam keputihan. lain. hehe.
  • mengantuk sampai rasa nak cungkil biji mata. kadang-kadang awal pagi dah tersengguk kat meja.
  • malas sangat. ini part yang memang kalau tak dipenuhi akan buat jadi marah gila-gila. 
  • bila petang-petang, saya kerap rasa macam nak muntah. tapi control, konon cakap sebab sejuk sangat.
  • sejuk. orang lain panas saya tutup air cond. kat rumah encik suami panas, saya tidur guna selimut.
  • mood bersepah-sepah. sangat mudah marah dan sudah tentu encik suami terkena tempiasnya. 
  • makan. agagaga. boleh jadi rajin balik kerja masak ikan bersambal lah, pucuk ubi masak lemak lah, ubi kayu rebus lah. 
  • sensitif gila-gila. sebab kecik je saya boleh nangis teresak-esak. bila dah kena pujuk dan hati juga dah sejuk, encik suami tanya kenapa. encik suami tepuk dahi bila saya jawab saya tak tahu kenapa saya sensitif sangat. huhu.
  • oh, satu lagi part makan. saya tetiba nak makan jajan. ahaha. encik suami singgah tesco saya sambar keropok, kerepek, kekacang dan jeruk guava. tak pernah-pernah.
Atas sebab semua diatas, saya dan encik suami nak buat test. Saya boleh lihat encik suami sangatlah teruja, ok. Asyik cakap yang dia nak kembar. Minimum is 2. Haha. Kalau dah minimum 1, bukanlah namanya kembar. Haha. Lepas tu semalam dia cakap kalau dapat 6 mesti best. Cukup. Tak payah nak mengandung lagi. Tapi kalau nak boleh juga. 4 pulak. Jadi 10. Haha. Kelakar je. Saya pun layankan saja. Mana tahu Allah memang turunkan rezeki untuk kami anak kembar macam nenek saya. Amin.Amin.Amin. =) Jadi, kami decide untuk check hari Jumaat. Penghulu segala hari.

Woke up early dari biasa dengan bersungguh-sungguh plus debaran. Sebenarnya, malam tu dah tak sabar nak test tapi encik suami sembunyikan. Tunggu pagi katanya. Huhu. Benda dah ada kat rumah, tu yang macam tak sabar sikit. Haha. Then, bila saya buka tutup tu. Taaaarrrraaaa!!!! Merah dua-dua line. Saya rasa macam caya tak percaya. Keluar dari bilik air, saya terus bagi encik suami tengok sendiri dan saya pun teruskan sesi bersihkan diri sendiri untuk mencari rezeki. Cewah!

See!
Percaya Tak?!
Hehe.

Bila keluar, encik suami cakap tak tau result sambil buat muka tak tau. Saya pun jadi geram. Geram sebab dia buat-buat tak tahu. Tapi muka dia selamba gila. Geram. So, ignoring him is the best way. Haha. Bila kami bersiap-siap, encik take out the list of groceries for this month and cakap sambil tulis, "nak tambah susu." Saya pelik dan tanya dia what for. Dia jawab, "susu awak lah". Saya, "gulp! hahaha." He's so cute and sweet ok! Lantaklah orang cakap my husband tak cute, tak sweet. Hehe.

Oh, last night he's asking before we slept. "Kalau mengandung memang tak boleh nak pakai baju yang ada eh?" Oh, very funny ok. Of course lah I'm answering him back "CANNOT". Then dia cakap, "kena simpan duitlah". "Yes, every single thing u need to buy the new one". Then he "kroh! kroh! kroh!" Hoho. Masa prepared drink for breakfast, saya ambil nescafe. Dia cakap, " tak payah minum nescafe lagi. tak elok." Huwwaaa! Saya hantu kopi, hantu nescafe! T_____T

Petang ni, InsyaAllah walaupun kami melalui test tu positive tapi nak pergi buat confirmation. Mana tau benda alah tu sengaja nak main-main kan kami. Haha. Mak pun dah suruh pergi check doc dulu. Better. InsyaAllah balik nanti kami singgah. By the way, apa pun saya / kami berdoa semoga benda alah ni tak bagi keputusan yang salah. Hehe. Tipulah kalau saya cakap saya tak happy. HAPPY SANGAT ok.

.gambar tanpa edit.
.kabur.

p/s: doakan kami juga ya. terima kasih. =)

3 comments

zuezul said...

congrates congrates and congrates...
keep on good work. wah..hebat ok.
by d way,jaga diri and kesihatan k..keep on update us...

eh chop..macam kenal aje tajuk entri setelah ditukar ke english version..hehee

good.luv u.
nanti update dlm bilik doctor lak k..

D Yatie said...

hahaha...kamu pun sama ok...
insyaAllah..will always...kamu sama jugak tau...

hahaha..spontan ok sebab terfikir yang last tu..doakan janganlah semua tu cuma mimpi...huhu...

luv u too dear...yes, I will..hehe...semoga terus positif..kan? miss u ok..rasa mcm nak we both together berborak sampai habis topik (errr.pernah ke abis topik?!) hahaha.

nabilah_2908 said...

tumpang gembira...

tahniah...!!!! (^_^)

jom ke APA KATA HATI pulak ;
KUALA LINGGI - PART 1

Blog design by Rainy Day