Pages

May 30, 2011

Hamil : Kamu Hamil ! :D

Assalammualaikum.
Hai.

Jalan kedek-kedek pergi ke kaunter klinik,

Saya : Nak tanya, kat sini ada untuk check pregnant?
Cik CS: Ada. Cuma tak ada scan.
Saya : Ok.

Motif cuma nak pengesahan, hamil ke tidak.

Doc : Ya, ada apa.
Saya : Saya nak pregnancy.
Doc : Sebelum ni tak check?
Saya : Sendiri je. Tapi takut salah.
Doc : Kenapa pula? (sambil gelak-gelak)
Saya : Ye lah. Mana tau ralat ke. 
Doc : Kenapa tak percaya. (gelak-gelak sambil bagi bekas untuk ambil urine)

Encik suami terus masuk tandas masa sampai klinik, jadi beliau tak ikut sekali. After ambil urine, saya tunggu diluar dan encik suami dah keluar dari bilik termenung. By the time nama saya dipanggil, saya masuk dan encik suami ikut masuk. Saya rasa macam, 'eh biar betul dia ni nak ikut masuk.'

Doc : Duduk dulu ah.
Saya : Ok.
Doc : Anak pertama ke?
Saya : Aah. 
Doc : Patutlah. (mesti dia fikir kami gelabah semacam. =__=')
Saya dan encik suami : Senyum-senyum kambing.
Doc : Pregnant lah.
Saya : Betul ke?
Doc : Aah. (ambil benda alah ala-ala kitaran, pusing-pusing) 6 minggu satu hari.
Saya : Oh. (tengok encik suami)
Doc : Ya, jadi due date 21 January 2012 lo. (senyum)
Saya : (senyum tapi jadi speechless - tak tau mau kata apa)
Doc : Baring sana.
Saya : Ok.
Doc : (check2 bahagian ari-ari dan breast) Kat sini tak ada rasa lagi. Ini dah tegang. 
Saya : Gulp! Sakit kot. T_____T

Beralih duduk dimeja doc.

Doc : Memang tak rasa apa-apa lagi, tapi dah hamil lah. Memang ada.
Saya dan encik suami : (angguk-angguk)
Encik suami : Jadi, macam mana dengan pemakanan dia doktor?
Doc : Semua sama. Cuma sekarang kalau makan banyak, dia gemuk. Lepas 7 bulan, makan banyak baby gemuk.
Encik suami : Makan apa ye?
Doc : Biasa. Diet seimbang le. Makan sayur dan buah banyak-banyak. Sekarang, saya bagi asid folic dulu. Lepas 3 bulan baru multivitamin.
Encik suami : Susu doc?
Doc : Boleh juga kalau mahu. Cuma jangan makan ubat sembarangan. Ada allergy tak?
Saya : Tak ada.
Doc : So, kalau sakit jangan simply makan ubat. Kena jumpa doc.
Saya : (angguk tapi aduh!)
Doc : Makan asid folic setiap pagi ah. Nanti 3 bulan mau pergi gov ka, sini ka datang ambil darah.
Saya : (sekali lagi gulp!)

Jujur, saya memang agak terpinga-pinga. Seakan-akan macam drama melayu yang pergi check baby. Tapi, tak ada lah sampai pengsan ke apa kan. Haha. Kalau ada, tak tahu la. Gilos kot. Still, macam caya tak caya saya dah jadi mak buyung. Malu pun ada bila tengok muka parents mertua.  =____='

7 comments

zuezul said...

hahahahaha..kelakar la u noks..
eh,malam nie i update tuk u ok..special edition tuk u and lee..hehe..tunggu.

D Yatie said...

ceh! hampeh kamu gelakkan saya. hahaha...kelakar ka? i pun ingat-ingat cam kelakar. rasa cam nak tutup muka je masa tanya doc tu. hahaha. tah pa pe je. jgn la special edition aje... kisah u n syareen ke apa ke. boring la noks...mana aci...huhu....

zuezul said...

Hehehehe..i ngan sharen tak ade special special lagi dear..skang i bangun pagi je eager to open ur blog dlu..nak tau pekembangan little fetus.tak mo ketinggalan.u tak mo la malas2..come on. life must go on. kene la smgt.baru la baby pun smgt..heheehe..

D Yatie said...

alasan tu sumer...cter je la apa2...mcm la sblm ni i ad special2...ttg weekend ttg apa2 je la...haish u ni..sekeh nak? hahaha...banyak la smgt...hahaha

Yuraslina said...

hahaha....merasa la iya cmner malunya..n excitednye en.suami kite..dan2 tanya itu dan ini ngn doc...pe2 pun jage diri, jaga kesihatan,jgn lasak2 sgt...

D Yatie said...

hehehe...trm kasih kak yus...
kak yus pun sama juga ye...kte mmg tak lasak pun...hahaha

cheq sue dieyha said...

congrats kak dah pregnant..
klau sy masih pregnant rasanya dah masuk 13weeks tp x de rezeki.
miscarriage pd usia 9weeks..jg pemakanan n baby elok2 tau.kurangkan pressure,ia lgsg x elok untk baby!tke cre..

jemput singgah
http://cheqsuedieyha.blogspot.com

Blog design by Rainy Day