Pages

Feb 20, 2011

Seakan Tidak Percaya

Assalammualaikum. Hai. Beberapa hari ni, agak sibuk sedikit mengumpul alamat kawan-kawan untuk dikirimkan Kad Jemputan yang very-very limited dari saya. Lebih teruk bila saya bertanya terlebih dahulu sebelum mengepos kad. Haha.

Bila Kad Jemputan bertulis nama sendiri serta pasangan sudah berada dalam simpanan, saya rasakan seolah-olah semuanya seperti mimpi. Agak kurang percaya bahawasanya saya sedang memegang Kad Jemputan sendiri untuk diagihkan kepada kawan-kawan. Dan dalam sedikit masa sahaja lagi saya akan mengumumkan secara terang-terangan di Muka Buku, menjemput rakan taulan. Walaupun saya sudah 25 tahun, tapi saya masih malu-malu untuk mengumumkan majlis yang bakal berlangsung. Entah, mungkin sebab saya antara yang terawal kahwin dikalangan kawan-kawan rapat saya.

Saya ada 3 kawan karib sejak kecil di kampung dan saya merupakan orang pertama yang akan berkahwin diantara kami. Begitu juga dengan roommate saya di UUM termasuk kawan2 rapat saya dalam satu bidang. Secara tidak langsung, perkahwinan saya ini mendatangkan sedikit kecemburuan dari sesetengah kawan. Haha. Bukanlah cemburu negatif, tapi seru mereka belum sampai lagi. Mungkin lambat sedikit dari saya dan haruslah kamu semua menikmati zaman bujangan kamu yang singkat. Singkat sebab saya tau kamu semua akan mengikut jejak langkah saya tak lama lagi. Cuma saya yang merasmikannya. Haha.

Tak akan pernah luput dalam kotak memori saya bagaimana bermulanya perancangan kami untuk mendirikan masjid. Ogos 2010, encik tunang memberikan kejutan hebat dengan menelefon saya ketika tengah sibuk di office. "Awak, kita kahwin bulan 10. 3hb 10." Dan saya cuma mampu berkata, "Ha?" Atas sebab masa yang terlalu singkat dan kejutan yang tiba-tiba, permohonan tidak diluluskan oleh raja dan permaisuri hati saya. Dan ketika saya berehat di kerusi empuk Parkson Ipoh Parade sebulan selepas itu, mak memberi kelulusan untuk tarikh yang bakal menjadi hari bersejarah saya. Tarikh yang dipilih bagi akad nikah ialah bersempena dengan hari lahir mak dan majlis besar pula merupakan ulangtahun pertama kami mengikat hubungan dengan cincin tunang.

Sesetengah daripada kawan saya cakap saya beruntung sebab encik tunang dah bekerja lama dan saya juga dah kerja. Duit dah cukup. Kawan-kawan : Sekiranya kamu menunggu duit cukup, percayalah duit tak akan cukup. Semakin lama kamu bertangguh, semakin lama kamu mahu menyimpan dan semakin menaik harga barang-barang. Bersederhanalah, utamakan kewajipan. Ada rezeki lebih, turuti kehendak orang tua dan pastikan tidak membazir. Apa yang penting bagi saya adalah majlis nanti - pengurusan dan makanan. Sudah namanya majlis - kita meraikan dan bertujuan untuk mengkhabarkan. Mulut manusia kita tak mampu untuk menutupnya. Biarkan. Bila penat, mereka diam.

3 comments

FzaIbrahim said...

wahh..
congrats ya!!! :)

D Yatie said...

thanks dear... :))

Cik Saila said...

sy suka perenggan yg terakhir.. :)

Blog design by Rainy Day