Pages

May 30, 2018

Ifthar TaSekKelamClanz

Kelmarin, kami berbuka bersama dengan geng TaSekKelamClanz. Geng apa ni? Haaaa. Ni geng kawan-kawan setaman husband di Ipoh. Tahun ni sehingga kelmarin, banyak aktiviti kami. Antaranya picnic di The Nahara, staycation di Puchong & Cyberjaya dan yang terkini Ifthar yang mana tuan rumah kali ni ialah He & Piah. :)

faiz bakar ayam
babysitter, haha
anak-anak bawa haluan sendiri, haha
seronok lah dia bab menyelongkar, hoho
Masing-masing kerja hari tu kecuali Piah la. Hehe. Jadi, kami balik kerja terus ke rumah diorang. Dekat je, tak jauh. Kitorang ni disuruh bawa air je, makanya singgah lah beli air di bazar Ramadhan MPAJ tuh. Dan, ku beli juga lah lauk dekat food court office tengahari tu. Beli sayur terung sambal dan pajeri terung / nenas. 

terung tumis sambal
lee add on cucur udang, sedap!
Yang masak hebat-hebat dah tentu lah Piah. Hihihi. Kemain tau sampai 3 lauk dia masak. Masa kitorang sampai si kecik nak berdukung aje. Terus aje 'pass baton' kat kitorang. Haha. Dia masak lauk pauk. Sebab dia pantas orang nya, sup sap sui aje dia masak. Kalau aku, bahahaha. Malas lah nak cerita kekurangan diri. KahKahKah.

Ikan Sembilang Masak Sambal
alah alah terliur pulak aku
sedap niiii
Ketam Cili
as usual, ini menu 'signature' piah
tak pernah tak sedap 
Ketam Salted Egg
cubaan katanya
omg, sedap egg tu makan macam tu saje
Pais pula datang bawa ayam yang dia dah siap perap. Ayam ala-ala Kenny Rogers katanya. Resepi dari Facebook. First trial jugak. Sampai je rumah Piah He, diorang terus masukkan ayam dalam pemanggang ajaibbbb. Hehehe.

Ayam Ala Kenny Rogers
serius sedap
juicy!
Haaaa tu main dishes semua. Meriah tak meriah dorang ni masak. Nasib baik aku tak masak, kalau aku masak lagi meriah tu. Ceyyyyy! Hahahaha. Pais pun buat kuih sagu melaka. Sedap nya lah. Semalam suruh husband cari kat bazar, takde. Haha.

Sagu Gula Melaka
Appetizer / desert pun meriah haa. Ku pun buat brownies sebiji. Zup! Pukul 1030 tu tinggal lagi 3 ketul. Hehe.  




Serius makanan hari tu sedap belaka. Lepas berbuka, solat Maghrib semua lepak-lepak makan segala kuih muih. Lepas tu bapak dengan anak-anak gi main bunga api & mercun kat luar. Arissa terus tak main sebab tangan dia terpegang besi panas katanya. Haha. Anak ku anak ku. Yang Aflah pula takut. Seronoklah bapak nya. Haha. 

semua sedap belaka


Alhamdulillah. Ifthar berjalan lancar seperti yang dirancang. Dan diorang ni dah mula plan nak ke sana sini lepas raya. Amboi sangat tau. Daku nak balik Sarawak ni, sure duit mengalir macam air terjun nanti. Harap korang bersabar ye kawan-kawan. Bagi kitorang settle beraya di Ipoh lak nanti. Haha. 



Alhamdulillah. 
Semoga ukhwah ini hingga ke akhir hayat. 
Semoga persahabatan ini adalah ikhlas, dan lillahhita'ala. 

psst! boleh dah delete gambar dalam hp. hahaha. 

Salam Sayang, 
DYatie ABakar.

May 28, 2018

7 Ramadhan | 23 Mei

Ingin ku sisipkan kisah 7 Ramadhan bersamaan 23 Mei 2018; Rabu. Pada 7.05 malam, seorang rakan sekerja merangkap kawan baik di tempat kerja telah kembali pada Maha Pencipta. Meninggalkan suami dan sepasang zuriat yang amat dicintai.

Genap sebulan dia masuk wad. Ku yakin tak ada siapa yang menyangka dia akan pergi buat selamanya. Asbab dia masuk wad cuma lebam pada muka berpunca dari terjatuh dan terhempap bucu tilam. Sesungguhnya, Allah Maha Mengetahui. Allah telah aturkan perjalanan dan pengakhirannya begitu. Bila aku kenangkan semula, mudahnya segala urusan mu kawan.

Hari ketiga dia masuk wad, aku pergi ziarah. Kali pertama tengok dia dari kejauhan, bergetar dalam hati. Sungguh tak ku kenali wajah itu. Bila dia bercakap, kurang jelas. Ulser penuh dalam mulut dan lidah. Butir bicaranya tak begitu jelas. Tapi, sikit sebanyak ku turut rasa sakitnya dalam hati. Pedih. Sedih. Menangis dalam hati. 

"Ada lah saya buat salah kot".

"Doakan saya sihat semula ye".

Susah payah dia nak bercakap. Sedihnya aku sampai tak upaya nak bercakap. Aku takut bila aku bercakap, aku terus nangis. Hati tisu kan. Taip ini pun aku dah nak nangis. Masa kami datang, dia tengah makan buah. Dia makan pisang. Pisang yang putih tu bertukar jadi warna merah hitam. Allahu. Tak sanggup rasanya tengok dia masa tu.

Lepas dari hari tu aku tak ziarah dia. Lega rasanya bila dengar update dari kawan²  Unit IT dan yang lain pergi ziarah. Terkini minggu lepas, kawan cakap dia happy. Ceria. Tak sabar nak keluar. Dah boleh gerak sana sini. Aku sejujurnya sangat lega bila dengar perkhabaran tu. Dan gembira tentunya. Kawan dah sihat.

Tiba-tiba hari Selasa kami dapat perkhabaran dia masuk ICU. Solat hajat beramai-ramai dibuat tengahari selepas Zohor. Rabu, staff aku pergi ziarah. Balik dari ziarah katanya dapat update, doktor kata Mas tak ada harapan. Allah Ya Allah. 

Aku dan staff aku keluar dari pejabat jam 3 petang atas kebenaran Timb Ketua Pengarah yang ada pada ketika itu. Hujan lebat sepanjang perjalanan kami ke Hospital Kajang. Kami menunggu lebih kurang 40 minit untuk masuk bilik ICU. Mak nya pun belum masuk lagi. Baru sampai dari Kemaman. 

Masa aku masuk bilik ICU, aku macam tak percaya tu kawan aku. Kawan aku yang tengah baring tak sedar diri. Kawan aku ni yang doktor kata otaknya dah mati. Kawan aku ni yang tengah bergantung dengan mesin. Ya, ini kawan aku. Kawan aku. Aku tak mampu nak bisikkan apa². Dan aku tak reti.

Jam 8 malam, aku baru lepas berbuka. Buka whatsapp Unit aku. Staff aku kata; 'Mas dah tak ada".

Aku diam. Aku blur. Cuma aku cakap kat Lee, "kawan saya dah takde". Lee tanya beberapa soalan tapi aku memang tak ada jawapan dan tak mampu fikir apa pun. Aku masuk bilik dan nangis macam tak nak berhenti. Dengan sedu sedan aku. 

Aku terbayang segala kenangan antara kami. Dan aku terkenang wajah anak-anak yang petang tadi aku dukung dan cium. Si abang berusia 3 tahun dan adik perempuan baru sahaja 6 bulan. Ye, Mas baru sahaja balik dari cuti bersalin.

Maslida, antara kawan yang paling awal ku kenali ketika mula bekerja. Kami pekerja ambilan yang sama pada tahun 2012. Kursus induksi bersama-sama dan kami bekerja di satu tingkat yang sama. Bezanya dia Unit IT dan aku Unit Statistik. Dan kerja juga menghubungkan kami yang mana kami berhubung 'rapat' sebab melibatkan sistem. 

Dia mesra dengan sesiapa sahaja. Dia peramah. Dia murah dengan senyuman. Dia disenangi oleh ramai orang. Itu peribadi dia.

Dari segi kerja, dia seorang yang sangat komited dengan tugasnya. Dia sentiasa buat yang sehabis baik. Dia berusaha buat yang terbaik walau banyak juga cabarannya.

Kami banyak juga berkongsi cerita. Tentang kehidupan. Tentang keluarga. Tentang anak-anak. Masih lagi ingat masa masa mengandungkan Aflah, dia sedang mengandungkan Naufal. Kebetulan juga kami termengidam Kit Kat Rubies. Nasib baik dia bagitau aku, esoknya awal pagi aku dah bagi Kit Kat tu kat dia. Yelah, mengidam bukan nak banyak pun makan. Banyak lagi kat rumah. Hihi.

Sedikit ralat, lepas dia balik dari cuti bersalin aku tak banyak sembang dengan dia. Sebenarnya memang tak nak pergi kat dia dan ganggu dia sebab dia memang busy nak settle kan banyak benda lepas cuti bersalin.

"dayang, nanti bila Nuha dah besar sikit kite nak cuba brownies awak. sekarang ni kite kawal² makan sebab baby kecik lagi kan".

Ermm. Sedih rasanya bila teringat tentang dia. Dan rasa macam tak percaya dia dah tak ada. Buat selamanya. Apatah lagi dalam keadaan yang tiba² begitu. Masih lagi tak diketahui akan punca semua ni. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui.

Selamat berehat wahai sahabat. Awak disayangi oleh ramai orang di dunia ni, tapi kasih sayang Allah lebih lagi untuk awak. Awak orang yang baik. Awak sahabat yang baik. Awak pekerja yang baik. Itulah ayat² yang saya baca dan dengar dari sekeliling. Dan saya akui itu.

Saya akan menyusul jua nanti. Entah bila dan bagaimana, Allah Maha Mengetahui. Semoga kita berjumpa di syurga nanti ya.

SESUNGGUHNYA KAMI MILIK ALLAH DAN KEPADANYA KAMI AKAN KEMBALI.

Salam Sayang,
DYatie ABakar.

Apr 22, 2018

Percutian Singkat di Langkawi

Hai korang! Salam Jumaat! Hehe. Rehat di hari Jumaat ni tiba-tiba teringat percutian singkat di Langkawi dulu. Dulu tu di tahun 2016. Pergi tu bersempena hari lahir si kakak yang ke empat tahun. Si adik masa tu pun belum pandai berjalan lagi. Hehe. 

Masa tu rezeki kitorang dapat tiket Air Asia yang murah. RM115 sahaja untuk kami empat beranak, tanpa beg dan makanan for sure. Yang itu kami add kemudian but still murah. Ermm, sekarang macam susah nak dapat tiket murah macam tu lagi. Huhu.


Masa ni kami gerak dari rumah pukul 4 pagi sebab tiket flight pukul 730 pagi. Nak tiket yang murah kan, jadi memang awal pagi lah geraknya. Hehe. Semua segar bugar masa ni. Tapi sementara nak tunggu flight, masing-masing mengantuk. Anak-anak siap tertidur. 


Anak Yt dua orang je tau. Yang boy sebelah tu tiba-tiba menyelit. Hehehe. Ni masa kami dah sampai di Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi. Kat sini tak ada crew yang marah atau tegur kami yang posing latar belakang kapal terbang. Hehe. 


Masa kitorang sampai, barulah uruskan sewa kereta. Kitorang booking Perdoua Viva tapi dapat Honda City dengan harga yang sama. Rezeki. Alhamdulillah. Dan, kitorang booking dengan Shah Kawi Holidays Sdn Bhd.  


Lepas tu kitorang terus straight away ke Pantai Cenang terus ke hotel nak dapatkan chalet. Alhamdulillah kitorang dapat chalet tapi mana boleh check in dulu kan. So, kitorang terus pergi makan pagi di Warung Desa Tanjung, berhadapan Fave Hotel. Murah dan sedap! Nasi lemak bungkus je. Tapi, sedap. Dulu RM1.20 sahaja sebungkus. 


Lepas breakfast, kitorang terus ke Dataran Langkawi. Orang kata tempat wajib kita pergi kan kalau ke Langkawi. Panas. Huhu. Tapi, nasib baik juga itu panas di waktu pagi. Dapatlah vitamin D. Hoho.


Sementara nak tunggu boleh check in, kitorang terus ke Haji Ismail Group. Beli siap-siap segala coklat yang dah dibayang sebelum pergi ke Langkawi. Hahaha. Dan beli kain batik dan kain pelikat kot kalau tak silap. Periuk, pinggan, cawan semua tu tak ada lah dibeli. 


Lepas tu, kitorang ke Wildlife Park pulak. Bawa anak-anak berkenalan dengan binatang macam ular, burung, buaya dan macam-macam lagi ada kat situ. Lepas tu terus check in chalet dan bawa anak-anak ke pantai. Pantai kat belakang chalet je. Seronok rasanya. Kalau dapat facing laut mesti lagi best kan. 

 

Esoknya, awal pagi kitorang dah keluar ke Oriental Village nak naik cable car. Hehe. Kat situ kena bajet masa dalam 3 hingga 4 jam gitu kot naik cable car, masuk muzium 3D. Oh ye, kitorang tak masuk pun situ sebab si kakak tu takut. Hahaha. 

 

Yt pun ada takut jugak. Takut masa dalam cable car tu haaa. Hahaha. Seram hoi. Nak bercakap pun rasa tak berani. Huhu. Anak-anak juga yang cool dalam tu haa dari bawah sampai ke atas. Mak ayah dorang dah rasa ketar kaki. Hihi. Frust sebab kitorang tak dapat ke SkyBridge sana sebab SkyGlider rosak. Si adik kecik lagi masa tu jadi ada seorang uncle nasihatkan jangan pergi. Huhu. 


Lepas tu kitorang singgah ke Padang Beras Terbakar. Kagum kitorang rupanya itu je area nya. Hehe. Gambar tu, si kakak tengah moody. Penat agaknya. Hahaha. Tak membantu langsung dalam nak dapatkan gambar cantik. But, rasa macam still cute kot. Hahahaha. Perasan!

Selesai tengok Padang Beras Terbakar, kitorang pergi makan Laksa Ikan Sekoq yang viral tu. Uiii sedap oi! Pekat kuahnya. Haish! Alamak, terliur lah pulak ni. Sedap nya, teringat-ingat. Terliur dah! Huhu. Kitorang makan rojak jugak. Rojak pun sedap!

Balik dari makan, kitorang tidur dan petang bawa anak-anak mandi laut. Hehe. Malam tu, kitorang just makan dan jalan-jalan di Pantai Cenang. Ada kenangan jalan-jalan kat situ, hahaha. Si kakak langgar pokok. Haha. Sabo je lah. 



Ok, last but not least. Haaaa inilah chalet yang kami duduk. Langgura Baron Resort. Best! Yt puas hati sangat. Dan, no breakfast ye. Hehe. Tapi, takpe. Kedai nasi lemak murah dan sedap tu tak jauh sangat dari situ. Hihi. 


Tengok ni, bilik pun luas. Ada dua katil queen. Haaaa. Best ke sangat best? Sangat dengan harga masa tu dalam RM180 semalam. Kalau ada family besar, boleh lagi bentang toto sebelah tu. 

Kat Langkawi ada banyak lagi hotel dan chalet yang menarik. Korang boleh la search guna keyword book top hotels in langkawi haaaa, nanti akan keluar pelbagai pilihan hotel dan chalet yang best. Tinggal lagi korang nak tepuk dada, tengok dompet. Hihihi.

Tiba-tiba pula mengenang cuti-cuti di Langkawi ni kan. Sesuatu sangat. Haha. Sis bagi hint ni tau! Hahaha. Kot lah esok lusa ada orang cakap dah booking flight dan hotel through Traveloka. Hoho.

Ok, them. Till we meet again!

Salam Sayang,
DYatie ABakar.

Apr 20, 2018

Naan Cheese Sedap di Kuala Lumpur

Kalau cerita pasal Naan Cheese sedap di Kuala Lumpur, Yt yakin ramai yang akan jawab makanlah di RSMY Cheese Naan KL. Betul ke sangat betul? Sangat betul kan.. Hehe.

Yt suka makan Naan Cheese. Hahaha. Bab menambah lemak dalam badan tu memang Yt suka. Lagi yang ada cheese bagai ni. Aduhai masa makan cheese tu memanjang je bila tarik, memang bertambah nikmatnya. Hihi. Penggemar cheese sure setuju dengan apa Yt cakap ni. Kan? 

RSMY Naan Cheese ni dekat tengah KL sana nun. Kalau ikut kilometer, tak jauh mana pun. Tapi dikira dengan jem, jauh memang jauh.. nun jauh di sebalik awan.. ehh! Nyanyi lak. Hehe. Faham-faham lah KL ni kan. Redha je lah. 

Jadi, Bila husband ajak pergi RSMY, memang tidak lah Yt menolak. Pucuk dicita ulam mendatang kata orang. Kecil tapak tangan, nyiru Yt tadahkan. Gittew.

 

Maaflah, gambar ni tak nampak pulak cheese yang ekstra tu. Haha. Kadang-kadang, bila orang ramai dekat kedai buat jadi segan nak ambil gambar beria. So tak ada lah gambar yang cheese tarik memanjang itu. Haha. Makan Naan Cheese ni kena gabung dengan Beef Keema. Oh emm geee! Sedapnyaaaa. Teringat-ingat pulak ni. Aiyok!


Selain Naan Cheese, Nasi Beriyani dia pun best. Yang ini Nasi Beriyani Ayam Tandori. Sedapnya alahai. Agak-agak malam ni suami nak ajak ke sana tak? Hahaha. Memang tak lah. Suami Yt sekarang ada aktiviti volley ball. Hehe. Nasi dia banyak tau. Janganlah ter-salah order nak nasi sahaja pula macam Yt hari tu. Nasi sahaja dia untuk Arissa pun, uiiii. Menyesal sis. Haha. 


Nampak tak tu nasi depan kakak tu? Banyakkan. Hahaha. Tapi, takpe tak membazir pun. Kita bungkuslah baki bawa balik. Hehe. Mana mungkin kita nak biarkan atas meja tu sahaja. Esok pagi boleh breakfast makan beriyani. Haih macam mana nak kurus?! Tell me... Haha.

Jadi, orang KL yang mungkin tak tahu lagi mana best dan sure best tak kedekut cheese untuk Naan Cheese ni; silalah ke RSMY Nan Cheese. Satu dekat Medan Tunku dan satu lagi kat Jalan Danau Niaga. Yt sure lah selalu kat Medan Tunku sana. 

Penutupnya entri yang baru berapa je di tahun ini, malam ni nak makan apa lah agaknya eh? Hahaha.

Ok lah, jumpa lagi nanti InshaAllah.

Salam Sayang,
DYatie ABakar.

Mar 25, 2018

LAZADA Big Baby Fair

Ehem! Hai korang! Bulan 3 dah kita kan? Hehe. Lama tak borak dengan korang kat sini. Apa khabar kawan-kawan? Semoga semuanya sihat sejahtera dan ceria selalu. 

Alhamdulillah diberi kesempatan untuk share dengan korang tentang sesuatu. Ceyy! Hihi. Tajuk dah terang lagi bersuluh, ada hati nak kata sesuatu. Haha. Ni haaa. Lazada tak lama lagi akan adakan LAZADA Big Baby Fair; The Biggest Online Baby Fair. Suka ke suka sangat? Hehe.


LAZADA Big Baby Fair ni bermula dari 28 Mac 2018 sehingga 1 April 2018. Ada pelbagai pilihan produk dari pelbagai jenama dengan potongan sehingga 80% tau! LAZADA Big Baby Fair juga adalah termasuk dengan 19 produk penjagaan bayi peringkat antarabangsa seperti;

  1. Drypers
  2. PetPet
  3. Avent
  4. Pediasure
  5. Sweetcherry
  6. Poney
  7. Wyeth 
  8. dan banyak lagi!
Bukan itu sahaja yang Yt nak bagitau kat korang. Big Baby Fair ni juga ada tawarkan 'Free Shipping', 'Combo Deals', 'Vouchers', 'Maternity Guide' dan 'Milk Formula Guarantee'. Tidakkah kalian teruja wahai para ibu kesayangan sekalian? Hehehe. Pembeli tegar di Lazada mesti tahukan bertapa berbaloinya membeli bila ada Baby Fair macam ni. 

Ada lagi yang Lazada ni nak bagi kat korang. Nak tahu apa dia, korang boleh follow hashtag #BigBabyCandyLand dan #BigBabyFair. Lazada ada bagi beberapa tawaran eksklusif dari khusus untuk follower kesayangan social media dorang. Jadi, rajin-rajin lah scroll kat # tu nanti tau. Kot jumpa barang berkenan, dengan harga yang wow! Apa orang kata tu; untung sabut timbul, untung batu tenggelam. Hehe.

Lazada juga ada buat contest tau kat Instagam tu. Lazada tawarkan 5 X RM1000 dan 20 x RM200 Baby Fair vouchers. Jom korang kita join sama-sama. Dapat voucher RM200 pun syukur Alhamdulillah kan. Caranya mudah je, upload gambar baby dengan tema 'Candy Land' yang menarik dan ikut kreativiti korang sendiri kat Instagram. Pastikan, public profile tau. Contest ni bermula 20 Mac hingga 27 Mac 2018. Jangan lupa hashtag #BigBabyCandyLand dan #BigBabyFair di caption gambar.


Yt yang tengah menaip bercerita ni pun dah mula rasa teruja. Sure akan turut serta scroll nanti dari hari pertama hingga hari terakhir. Hahaha. By the way, sesuai sangatlah Big Baby Fair untuk kawan-kawan yang sedang menanti kelahiran cahayamata dan yang tengah asyik meladeni anak-anak comel tu. Masa ni lah nak berjimat pun. Dapatkan barang-barang anak dengan harga yang lebih murah dari pasaran. 

Macam Yt selalu grab offer Drypers kalau ada Baby Fair gini. Hehe. Memang selalu beli Drypers dengan free postage dari Lazada. Heeee. Harga murah, kita pun mudah. Tak perlu nak start enjin kereta pergi kedai. Klik Klik, barang sampai depan rumah. Hehe.

So, sekali lagi Yt ingatkan tau. LAZADA Big Baby Fair akan diadakan bermula 28 MAC hingga 1 APRIL 2018 dengan tawaran potongan sehingga 80%. Pelbagai pilihan produk dari pelbagai jenama termasuk 19 produk penjagaan bayi peringkat antarabangsa untuk anda. 


Selamat mencuci mata. Selamat membeli belah.


Salam Sayang, 
DYatie ABakar.

Blog design by Rainy Day