Tuesday, November 29, 2016

Kiz Sports & Gym, Cheras

Assalammualaikum. Hai korang. Jumpa lagi kita. Heee.

Cuti sekolah dah bermula. Pasti ramai mak ayah mula nak mengatur perancangan untuk bawa anak bercuti. Buat warga Cheras, Yt nak share satu tempat permainan indoor yang sangat sesuai untuk bawa anak-anak. Yelah, sekarang kan cuaca kerap hujan terutamanya bila petang. 

Kiz Sports & Gym, Cheras
Kiz Sports & Gym ni baru dibuka lebih kurang 1 bulan di Tesco Extra Cheras. Yt yakin ramai anak-anak yang memang menanti indoor playground ni dibuka. Lokasinya memang sudah terang lagi bersuluh, sampai je atas terus nampak playground ni. Hahaha. Arissa lah salah seorang anak yang teruja itu. Setiap kali ke Tesco je tanya bila nak masuk. Huhu.

Indoor Playground di Cheras
Kiz Sports & Gym ni ada dua bahagian. Gambar atas adalah khusus untuk anak-anak 4 tahun ke atas dan gambar di bawah pula untuk anak-anak yang 4 tahun ke bawah. But still, anak-anak bebas untuk bermain di area mana yang diorang asalkan dengan pengawasan orang tua. Kita pun boleh je nak bawa anak kecik turun slides tu kalau berani. Huhu. Yt la tu tak berapa nak berani bawa Aflah. Debar rasa. Aflah dok gelak ngan kakak. Seronok. 

Indoor Playground. Indoor Padang Futsal.
Haaaa. Dekat sini ada 'padang futsal' juga. Yt dan pun teruja sebab indoor playground ni bagi Yt memang lain dari yang lain. Kawasannya pun luas jadi anak-anak bebas tak terlalu sesak. Pada awalnya, dua tiga orang budak je sibuk kejar sebiji bola dekat sini termasuk dak Aflah tu. Bila dah tengahari, ramai juga anak-anak lelaki main. 

Ruangan Sambutan Hari Lahir
Dekat sini juga ada sediakan tempat untuk sewaan sambutan hari lahir. Dua tempat tau seperti gambar di atas ni. Kawasan luas sangat bagi Yt. Sure selesa la kalau ada yang nak celebrate birthday anak-anak. Dorang ada pakej juga untuk birthday celebration ni. Nanti Yt kongsikan pamplet dia. Btw, Yt sendiri idok ler mampu. Hahahaha.

Ruang Rehat & Menunggu Ibu Bapa
Haaaa ini yang paling menarik. Turut disediakan ruang rehat dan menunggu untuk ibu bapa. Actually ada banyak lagi tempat duduk yang disediakan di tepi playground dan dinding. Ada peti keselamatan untuk kita sewa. Siap ada tandas, sinki dan ada kerusi urut. Berbanding dengan indoor playground yang biasa Yt pergi, ikut dan la mak ayah nak duduk kat mana kan. Huhu. Dan disini juga boleh bawa makanan. Nasi pun boleh katanya tapi, of course kita kena sama-sama jaga kebersihan tempat ni lah.

Yt suka Kiz Sports & Gym ni sebab selain menyediakan aktiviti berserta kawalan keselamatan anak-anak, dorang juga memberikan keselesaan kepada ibu bapa. Jadi, sama-sama la senang hati kan. Sebab bila pergi tempat macam ni, kena duduk paling kurang dua jam sebab bayar boleh tahan jugak. Tak gitu? Hehe. Yt kalau pergi tempat berbayar ni memang akan pergi seawal 10 atau 11 pagi dan akan stay hingga ke petang. Keluar hanya untuk bawa anak-anak lunch dan continue main lagi. Gittuuuu...

Harga? Haaaa. Ini Yt lupa. Pamplet dia mana tah. Takpe, nanti Yt update k. Cuma kos untuk Arissa 4 tahun dan Aflah 1 tahun 4 bulan = RM25 sahaja Sabtu lepas. Kitorang sampai sebelum jam 11 pagi, dan balik pukul 4. In between, kami lunch dan solat Zohor. 

Indoor Playground: Kiz Sports & Gym
Location: Tesco Extra Cheras, Taman Midah, Cheras, KL
Open: 10 am

Ok then, selamat bercuti anak-anak! Bestnya cuti sebulan. Haha. 


Read more>>>

Sunday, November 27, 2016

Selesaikan Masalah Kulit Kusam Dengan Pure by Safiyyah Osman

Assalammualaikum. Hai korang. Lama tak jumpa. ;) Panjang sikit tajuk mak. Hehe.

Bila bercerita tentang kulit ni, kulit Yt memang berminyak dan jarang sekali kulit bebas dari jerawat. Yt bukan jenis jerawat yang banyak-banyak. Tapi, jenis jerawat yang dengan tiba-tiba dia menumpang seketul di hidung (tempat favorite dia), dan dahi. Ketul dia nak kata besar sangat tu tidak tapi bukan sejenis yang halus. Hahaha. Nak explain pun complicated rasanya. Lols.

Macam-macam juga la produk pencuci yang Yt dah cuba. Tak nafi ada yang berkesan untuk Yt. Ada juga yang setelah sekian lama guna, dah tak berkesan. Pffft! Dan bila dah makin dewasa ni Yt nak cari produk yang natural/organik. Nak bebas dari bahan-bahan yang Yt dah tentu tak tahu sejauh mana kesan isi kandungan produk terhadap Yt untuk jangka masa panjang. Huhu.

Dan produk pilihan Yt ialah produk natural PurebySO - Pure by Safiyyah Osman. Piya minta Yt describe kulit Yt macam mana terlebih dahulu sebelum dia nak cadangkan Yt sepatutnya guna produk skincare dia yang mana satu. Lepas tu bila produk dah sampai kat tangan, Piya akan consult cara nak pakai satu satu. Termasuk tips / petua tambahan.

Kesan Penggunaan Skincare PurebySO - sebulan
KIRI: Sebelum
KANAN: Selepas
Awal-awal mak dah tunjuk gambar sebelum dan selepas ye. Haha. Apa pendapat korang? Ada nampak beza tak? Heee. Cuma Yt nak share la sikit pandangan kawan yang terdekat. Lepas guna set skincare ni dalam seminggu, Hani tanya Yt - 'yang, produk tu memang boleh buat kulit awak jadi pinkish eh? sebab kita tengok muka awak macam pinkish la. kita pun macam nak la kalau gitu'. Dan sebenarnya Yt sendiri pada masa itu dah rasakan yang kulit pucat Yt tu dah jadi ada 'color'. Hehe.

Inilah dia Set Skincare PurebySO yang terdiri dari Detox Face & Body Soap - Comb. Ac-n, ESA Lavandula Mist Toner, Golden Jojoba Face Oil dan Pure & Choco Face Mask & Scrub.

Set Skincare PurebySO 
Detox Face & Body Soap - Comb. Ac-n

Setiap hari Yt akan cuci muka dua kali sehari dengan sabun Comb. Ac-n tanpa gagal. Hehe. Bab cuci muka inshaAllah tak akan gagal sebab dah tentu kita cuci muka setiap kali nak mandi kan. Bila muka tengah ada jerawat, Piya dah pesan untuk tak urut muka masa cuci. Dap dap je dalam seminit dan kemudian basuh muka dengan air bersih.

Detox Face & Body Soap Comb. Ac-n
Piya kata sabun ni memang disyorkan untuk yang kulit berminyak, berjerawat dan juga berparut kesan dari jerawat. Base soap ni adalah dari susu kambing yang mana susu kambing ni merupakan salah satu agen pengelupasan yang semulajadi. Sandalwood dan cocoa powder bagus untuk rawat masalah jerawat dan kulit berminyak. Dengan soap ni, flow darah muka akan jadi elok dan of course muka kita akan nampak fresh dan tak kusam. (terjawab dah apa yang buat kulit mak dah macam ada 'color'. Hohoho.)

Comb. Ac-n dibuat dari susu kambing organik, sandalwood oil, sandalwood powder, cocoa powder dan vitamin E dan berfungsi untuk:
  • tona kulit jadi sekata
  • kurangkan minyak pada muka
  • mengurangkan jerawat baru
  • mengecutkan jerawat
  • memudarkan parut
  • menghalang pertumbuhan jerawat baru

Harga: RM16 (45 gram)

ESA Lavandula Mist Toner

Lepas cuci muka dengan Comb. Ac-n Soap, Yt guna toner pulak. Sebelum nak apply pada muka, kena shake dulu toner tu tau. Spray kan pada tapak tangan, ratakan dan dap dap juga pada seluruh muka. Kalau kulit tengah tak berjerawat tu Yt sembur je kat muka dan ratakan pada seluruh muka. Toner ni pun Yt guna setiap hari. Piya kata, kalau nak fokus untuk kecilkan pori, nak calmkan kulit, nak segarkan dan buat kulit glowing, dalam rutin harian wajib kena ada mist toner.

ESA Lavandula Mist Toner
ESA Lavandula Mist Toner ni dibuat menggunakan minyak lavender, aloevera extract, witch hazel, rosechip oil dan vitamin E dan berfungsi untuk:
  • kecikkan liang pori muka
  • rawat parut jerawat dan jeragat
  • tingkatkan regenerasi sel
  • bunuh bakteria yang jadi punca jerawat
  • kawal pengeluaran minyak pada kulit
  • melembabkan kulit yang terlalu kering
  • mengurangkan kedutan pada wajah

Harga: RM35 (100 ml)

Golden Jojoba Face Oil

Lepas guna toner, Yt apply pula Face Oil. Goncang dulu, kemudian titiskan 1 titis kat tapak tangan dan warm lepas tu dap dapkan je pada muka. Lebih kurang 2 / 3 minit lepas tu Yt gunakan tisu untuk buang lebihan minyak dengan tisu. Still dengan teknik dap dap. Face oil ni kan mudah serap. Awal dulu rasa macam takut nak apply 'minyak' tapi dengan teknik yang betul tak terasa berminyak pun. 

Golden Jojoba Face Oil
Golden Jojoba Face Oil ni dibuat dari minyak jojoba yang mana ia sangat bagus untuk kulit yang sensitif kering atau sensitif berjerawat. Face Oil ni berfungsi untuk:
  • Melembabkan kulit & menyingkirkan minyak jahat dari kulit
  • Bagus untuk semua jenis kulit
  • Dijadikan primer makeup
  • Antiradang & antibakteria
  • Menyihatkan kulit muka
  • Kaya dengan vitamin A, B, dan E
  • Bagus untuk merawat kesan luka, parut,sunburn
  • Mengurangkan radang kulit, eczema @ psoriasis
  • Memudarkan parut jerawat
  • Mengecilkan liang pori

Harga: RM36 (50 ml)

Pure & Choco Face Mask & Scrub

Haaaa. Setiap minggu Yt akan pakai Scrub & Face Mask ni sekurang-kurangnya sekali. Bancuh je dengan susu segar atau air biasa untuk jadikannya pes kemudian ratakan kat seluruh muka. Aflah selalu menjauh bila mak dia pakai ni. Hahaha. Biarkan kering dan bilas hingga bersih. Face Mask ni boleh juga digunakan sebagai scrub muka. Tapi, jangan pulak di scrub kan jerawat yang ada tau. Kalau masa ada seketul jerawat kat hidung, scrub je tempat lain. Hehe.

Pure & Choco Face Mask & Scrub
Pure & Choco Face Mask & Scrub ni diadun dengan sedikit clay, serbuk cocoa dan rolled oat organik dan minyak asli. Fungsinya ialah:

  • kurangkan blackhead/whitehead 
  • kurangkan kemerahan kulit akibat jerawat dan sinaran matahari
  • kecutkan jerawat
  • pudarkan parut
  • kurangkan kulit dari menjadi terlalu sensitif pada persekitaran

Harga: RM25 (100 gram)

Close Up
Maaf, mak belanja close up gambar kat atas tadi. Hehehe. Parut yang atas bibir tu dan tepi hidung (gambar kiri) dah tiada (gambar kanan). Pipi yang pucat tu dah ada 'merah' sikit macam bubuh blusher. Gituuu. Hehe. Itu yang nampak dengan mata kasar lah kan. Dan memang tak dinafikan yang jerawat naik cepat kecut. Tak sempat dia nak berlama-lama dah terpaksa kecut. Kulit pun dah kurang berminyak berbanding sebelum ni. Tapi, still Yt ada jerawat yang kadang-kadang seketul di dahi, di hidung bagai tu. Yelah, jerawat ni naik punca dari macam-macam. Kalau dah tidur tak cukup, atau stress atau makan tak jaga. Guna la apa pun kat muka tu tetap juga naik. Dalaman tak di 'cuci' kan. 

Yt memang berpuas hati dengan Set Skincare PurebySO ni. Recommended sangat untuk korang yang masih lagi mencari produk yang bersesuaian untuk skin korang. Tapi, Yt ingatkan ye kat korang. Produk natural/organik kesannya mungkin tidak secepat produk lain. Tapi tak apa, biar lambat asal selamat. Daripada kita nak kesan yang cepat tapi bagi kesan jangka panjang yang memudaratkan disebabkan oleh segala macam bahan kimia yang digunakan. Betul tak?

Produk PurebySO ni semuanya dibuat secara homemade, semulajadi, tiada bahan kimia, bebas pewarna dan pewangi tiruan. Pengawet juga tak ada ye sebab PurebySO guna minyak vitamin E. Dan satu lagi yang best ialah, PurebySO boleh dipakai untuk solat. Apa yang best lagi? Haaa. Harga murah tapi boleh pakai lama. Tak best ke? ;)



Yt memang seorang perempuan yang yakin dengan 'naked face' beliau. Haha. Dan sekarang, beliau dah terlebih yakin. Lols!. Ok, sebenarnya nak bagitau gambar-gambar ini adalah tidak sedikit pun diedit kecuali untuk cantum dan text. Tanpa filter. Kulit pula memang tak ada calit walau bedak compact sekalipun. Serius kosong. Hehe. Dan, ada satu lagi rahsia seri wajah mak sekarang (perasan!) hahaha. Mak pun pakai Set Lips by PurebySO. Nanti Yt share lagi ok! 

Dapatkan produk PurebySO sekarang tau! Korang boleh tengok details produk dengan terperinci di IG, FB, Web purebysafiyyahosman dan juga di Blog Piya. 


INSTAGRAM : purebysafiyyahosman


BLOG FOUNDER :  safiyyahosman

CONTACT : +6019 416 3319 

Kalau korang nak tengok testimoni pengguna produk PurebySO, korang boleh tengok hashtag #testimonipbyso atau ke IG testimoni.purebysafiyyahosman.

Korang boleh juga dapatkan produk ni dari stokist/agent/dropship PurebySO. Korang tengok IG stokist.purebysafiyyahosman untuk senarai lengkap ok.

Ada berita baik untuk korang jugak! Sekarang PurebySO nak buat Lucky Draw Guna & Menang. Syaratnya mudah je. Dengan pembelian minimum RM30 sahaja dah melayakkan korang untuk 1 penyertaan. Korang berpeluang untuk dapat Iphone 6, Iphone 7 dan LED TV tau! Klik gambar tu di bawah ni untuk tahu dengan lebih terperinci tentang LuckyDraw ni. 


Ok then, sehingga kita bertemu lagi nanti dengan ucapan; 'THINK NATURAL THINK PUREBYSO'. Hehe. 
Read more>>>

Thursday, November 10, 2016

Peperiksaan Akhir Tahun NAB: 4 Tahun

Bismillahirrahmanirrahim. Semoga semuanya sihat sejahtera, bahagia, dilindungi dan dirahmati Allah SWT. 

Pejam celik, anakanda sulung Yt dah ada peperiksaan akhir tahun. Masa dapat tahu yang diorang akan ada exam juga, Yt rasa lucu tapi teruja campur berdebar. Over kan? Macam anak duduk SPM pula gayanya. Haha. Dan masa tu memang tak dapat bayang apa bentuk soalan diorang sebab kelas 4 tahun kan, apa lah aje soalannya. Hihi.

Selasa lepas, cikgu hantar whatsapp list kedudukan ikut markah. Arissa yang ke-6. Dan Yt terus forward kat ayahnya. Dengan pantas ayahnya reply, ok lah tu. Hoho. Yt sendiri pun kena sentiasa berpesan pada diri sendiri, anak 4 tahun Yt. Bukan tahun 4. Haha. 

Balik sekolah, Yt excited nak tengok kertas peperiksaan dia. Hehe. Alhamdulillah. Tak kisah walau macam mana pun bentuk soalannya, tapi bila tengok markah dia.. Alhamdulillah. Bukan semua markah penuh tapi still proud and will always proud. InshaAllah.

Keputusan Peperiksaan Akhir Tahun NAB; 4 Tahun.
Dia tak berapa faham lagi tentang kedudukan dalam kelas. Dia seronok dapat nombor 6. Hihi. Markah penuh tak penuh pun dia tak kisah. Tangan di bahu, mata ke atas kekdahnya. Haha. Cuma Yt peluk dia, Yt cakap keputusan ujian kakak cantik.. bagus.. tapi kalau semua 100 lagi bagus. Dia angguk je. Faham ke tak, Yt kurang pasti. Haha.

Soalan 4 tahun ni seperti bulatkan huruf konsonan, huruf vokal dan etc. Simple je. Tapi, apa yang Yt jelas ialah dia tak tahu apa sebenarnya perlu buat seperti soalan Math; aada kotak kosong untuk susunan nombor - Arissa tulis balik nombor tu dari kiri. Tu yang math 82 je. Hihi.

Semoga segala urusan dunia dan akhirat anakanda Nur Arissa Batriesya dipermudah oleh Allah SWT. Allahhummaamiin.
Read more>>>

Friday, October 28, 2016

Mandian Herba Murah dan Stoking Pantang Super Selesa

Panjang haaa tajuk entri Yt kali ni. Hehe. Semangat tau nak share dengan korang benda baik benda bagus yang murah. Haaa. Semua kita nak macam tu kan? Barang murah tapi kualiti dan hasilnya superb. Betul tak? Kenyit mata sikit! ;)


Mandian Herba Murah dan Stoking Pantang Super Selesa

Bila sebut mandian herba dan stoking ni, sinonimnya dengan berpantang selepas bersalin kan. Sebenarnya, memang kedai yang jual kedua² item ni fokus adalah kepada ibu berpantang dan bayi. Baca sampai habis tau kalau nak tahu kedai mana. Hehe.

Since Yt bukanlah mak dalam pantang, jadi dua item ni bersesuaian la dengan Yt yang rancangnya dua tahun lagi pantang semula. Haha. Mandian herba ni sesuai untuk kita buat secara berkala untuk apa? Ok jap lagi Yatie cerita kat bawah.


Mandia Herba Murah Yang Best

Mudah je kalau nak mandi herba ni. *sambil petik jari* hahaha. Rebus je korang. Pastu jangan lak mandi air rebusan tu gitu je. Hehe. Dah tentu korang kena campurkan dengan air mandian biasa. Serius! Kalau dapat bath tub mesti bahagia. Hari tu pergi Melaka, hotel ada kolam je. Tak ada bath tub. Kalau tidak, mesti syok berendam. Adududu.

Apa yang best sangat mandi herba ni? Haaa. Ini pengalaman Yt lah ye. Masa pantang hari tu Yt guna mandian herba ni juga lepas sesi 3 hari dengan makcik urut. Yang paling terasa dengan jelas sekali ialah kita rasa SEGAR sangat. Dan kita rasa TENANG. Faham²lah sewaktu pantang dan balik kerja perasaannya bagaimana walau berbeza. Hehe.

Sesuai sangat mandi herba ni buat kita. Minta sedikit ruang dengan suami untuk kita mandi dengan tenang bersama mandian herba ni. Seharian bekerja, tak boleh nak rewards diri sendiri pergi spa bagai (yt la tu haha) jadi mandi herba ni adalah yang terbaik untuk LEGAkan diri dari 'stressful' bekerja. Murah pun murah. Jimat disitu! Hehe.


Mandian Herba Bedung Barut Baby

Mandian herba ni campuran Daun Capa/Sembung, Daun Meringan, Daun Serai Wangi, Daun Cemumar, Daun Pandan, Daun lamuni, Daun Senduduk dan lain-lain. Daun² herba ni semua dah digunakan dari dulu² lagi dan masing² ada khasiatnya tersendiri. Yt ingat lagi masa pantang Aflah, makcik urut tu bawa macam² jenis daun untuk mandian Yt. Hehe. Kesian dia jenuh cari daun² tu semua.


Cara Menggunakan Mandian Herba

Kalau korang tak tahu nak guna macam mana, kat bungkusan ni ada cara²nya. Jadi korang jangan susah hati sangat. Mudah sangat nak guna. Jimat pun jimat sebab satu uncang boleh untuk kegunaan 2-3 kali. Best kan?

Mandian herba ni berfungsi untuk mengembalikan kesegaran dengan mengurangkan sengal pada sendi dan saraf akibat daripada proses kelahiran. Ia juga sangat sesuai digunakan bagi melancarkan peredaran darah serta membuang angin dalam badan serta sebagai aromaterapi untuk menghilangkan stress. Mandian herba ni juga boleh digunakan sebagai persediaan mandian bagi individu yang mengalami demam panas. Lagu best! Ia boleh juga digunakan untuk rendaman kaki. Kenyit mata lagi sekali! ;) Hihi.


Mama Socks Super Selesa

Abaikan budak gendut tu. Haha. Stoking yang Yt pakai tu namanya Mama Socks. Masa pantang budak gendut tu Yt memang pakai Mama Socks ni. Best! Lepas tu ceria je sebab colorful. Hihi. Kalau yang ni warna purple ada strawberry. Socks yang Yt pakai masa pantang dulu dah macam kek lapis. Hihihi.


Stoking Pantang Super Selesa

Tengokk! Colorful kan. Elok pula berpantang di hari raya. Memang terbayang-bayang kek lapis nun kat Sarawak. Haha. Tapi, cerialah hari pantang ku. Tak ada lah stoking hitam, stoking kelabu.

Selain ceria, material mama socks ni best sangat! Lembut. Arissa suka sungguh pegang, usap² haha. Material lembut tapi sedap pakai. Eh macam mana nak cakap eh? Dia 'cover' sejuk kat kaki tu haa. Hehe.


www.bedungbarutbaby.my

Panjang sangat celoteh Yt hari ni kan. Hehe. Haaa. Gambar kat atas tu la website untuk korang beli mandian herba, mama socks, bedung, barut dan macam² lagi keperluan berpantang.

Website: www.bedungbarutbaby.com.my
Instagram: www.instagram.com/bedungbarutbaby


Diskaun 10% untuk 10 Pembaca Terawal

Berita baik! Untuk 10 orang pembaca blog  Yt, korang boleh dapatkan diskaun 10% dengan menggunakan kod "dyatie10". Tetapi! Hanya sah untuk pembelian di website sahaja. Instagram, facebook, whatsapp dan selainnya ada tidak tertakluk ye. Jadi, siapa cepat dia dapat. Ingat! Guna code "dyatie10". Rebut peluang ni tau korang. Item² kat  Bedung Barut Baby ni memang best. Yt memang pengguna sejak pantang anakanda Nur Aflah Dayyina.

p/s doodle comel dari  Sue Haida dan selamat hujung minggu! Selamat bershopping barang berpantang!

Salam sayang,
DYatie ABakar.


Read more>>>

Monday, October 3, 2016

Selamat Ulangtahun ke-30 En. Suami

3 Oktober 2016; Selamat Hari Lahir En. Mohd Fadhlil Rahman Mohd Ali. 

Doa kami semoga  En. Mohd Fadhlil Rahman Mohd Ali;
  • dikurniakan kesihatan yang baik dan berpanjangan,
  • dipanjangkan usia,
  • diluaskan semua pintu rezeki,
  • dipermudahkan urusan dunia akhirat,
  • bahagia dunia akhirat, dan
  • dirahmati Allah SWT.
Semoga segala apa yang diamanahkan, diimpikan, dihajatkan mendapat perkenan dan keredhaan Allah SWT. InshaAllah. Allahhummaamiin.

Abang, semoga terus dikurniakan kesabaran dan kekuatan dalam menjalankan tanggungjawab dalam membina sebuah rumahtangga sakinah, mawaddah, warahmah serta membawa isteri dan anak-anak bersama berada di jalan yang betul dalam perjalanan menuju syurga Allah SWT. 

Tahun ni, Yatie acah-acah buat kejutan sikit. Haha. Konon nak jadi isteri romantik. Lol. Tapi, kalau encik suami tak pernah bercerita berhajat nak membeli Yatie tak akan memandai-mandai. By the way, ni kali pertama Yatie belikan hadiah sebenarnya. Haha. Sebelum ni paling hebat, "jom makan". Tak ada kerja lain kan? Makan. Makan. Makan. Huhu.

Last minute terfikir, Yatie cari balik screenshot yang suami pernah share. Jadi, contact la penjual tersebut. Stok masih ada, Alhamdulillah. COD, Puchong. Pada masa yang sama contact satu surprise planner dengan harapan dia sudi nak ambil barang di Puchong. Willing to pay more kekdahnya. Malangnya, dia tak dapat nak collect hari tersebut. Yatie pula memang rasa benda tu patut bagi hari Khamis. Instinct kot. (Ok, nanti cerita lain). 

So, cancel dan minta penjual untuk direct pos. Ingatkan bolehlah nak request bagi comel sikit. Hahaha. Tapi, tak berdaya dan Yatie request untuk tulis satu nota. Penjual kata ok. Cuma tak boleh nak wrap. Redha. Dengan harapan benda sampai, tak nampak lah sebarang petanda apakah isi dalam kotak. Dan bila penjual whatsapp gambar barang;

ALAMAK! MACAM NI JE? HAHAHA.
Masa tu memang diri sendiri rasa kelakar. Tapi cool lagi. Dah bila petang, baru terfikir macam nanti segan pula lee. Eh, Yatie sendiri pun segan. Sebab barang ni pos kat sekolah dia. Haha. Terbayang orang akan cakap, eh eh macam ni je rupa hadiah. Hahaha. Bila tanya dengan penjual, mula dia kata belum pos. Jadi, Yatie minta tolong buka balik kertas pink tu. Tapi lepas tu dia update, sorry! Mil I salah bagi info. Dah pos. Hahaha. So, mak redha. Mak jawab kat penjual tu, it's ok. we call it as fate. KahKahKah. Mak acah-acah cool gitu. Lolz.

Esoknya barang dah sampai kat suami. Tengahari suami cakap hari ni beliau ambil naik kereta. Yatie buat-buat tanya la kenapa? Haha. Jawabnya; saje.. panas. Haha. 

SURPRISE UNTUK SUAMI
BIKE REPAIR STAND


Katanya, beliau tak sangka langsung dapat benda ni. Hehe. Dan dia dah tahu tu apa. Katanya, takkan la isteri saya nak bagi tempat pegang speaker. Hahaha. Sebab kotak yang uzur tu boleh diintai apakah isinya. Boleh jelas nampak besi. Hahaha. Adoiyai. Orang pejabat pun dok usik katanya. Dah la sekarang diorang dah tak boleh terima parcel. Tiba-tiba dapat parcel gabak. Kecoh la office. Ada pula bertulis 'happy birthday in advanced' makanya bertambahlah kecoh. Hoho. Tapi, biarkan. =P

NOTA PINTU
NOTA DARI SUAMI
Tak cukup di muka buku. Ada pula nota di muka pintu. Haha. Sabar je la. Apa pun, seronok bila beliau seronok dengan apa yang diterima. Apatah lagi kita rasa ianya tak seberapa. Hihihi. Bukan perkara wajib bagi kami, tapi sekali-sekala untuk suka-suka. Mempelbagaikan rencah rasa dalam hidup berumahtangga. Sedikit sebanyak mengumpul sebanyak mungkin saat-saat indah dalam kehidupan untuk dikenang pada masa akan datang.

Abang, sekali lagi. Selamat hari lahir yang ke-30. I love you too..

p/s: siapa-siapa yang terlalu terbaca post mak hari ini.. maafkan mak ye jiwang sikit.. haha..

Kebetulan pula hari ni cuti 1 Muharram jadi kami balik Ipoh. Suami ni sama tarikh lahir dengan ayahnya. Dan juga abang ipar beliau. Hoho. Asalnya perancangan adalah nak sambut birthday yang tarikhnya sama ni tapi bertukar kepada Sept + Oct Birth Date Celebration. (Btw, born ke birth eh? hahaha.) Ramai tau. Abang ipar Yt, suami, ayah, biras Yt, adik ipar Yt dua orang dan anak sedara seorang. Jumlah: 7 orang. Hihihi.

DURIAN CHEESE CAKE 
DAKU SEPERTI BIASA SEBALIK TABIR
4 YANG DIRAI. SEORANG KAT KOLEJ, SEORANG KERJA, SEORANG LAGI SEKSI.
Kalau perasan, anak-anak semua dalam keadaan seksi sebab diorang nak mandi kolam tesco. Haha. Itu yang jadi punca seorang lagi yang dirai tu nampak tangan je tu haa. Dah ready nak mandi masing-masing. Kena warning makan dulu sebelum mandi. Haha.

Sambutan in advance dari tarikh 3hb sebab kami pun nak balik pagi ni dan biras keje juga. Semoga semuanya dikurniakan kesihatan yang baik, dipermudahkan urusan dunia akhirat dan dirahmati Allah SWT selalu hendaknya. Aamiin.
Read more>>>
"Ya Allah, peliharalah Nur Arissa Batriesya dan Nur Aflah Dayyina, dan sihatkanlah mereka. Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah, tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu.

Ya Allah, jadikankah Nur Arissa Batriesya dan Nur Aflah Dayyina sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam."

Amin.

Popular Posts

Copyright © Kalam D'Yatie Designed by azhafizah.com