Pages

Jan 3, 2018

NAB Sekolah Sesi 2018


Alhamdulillah, hari ni hari pertama NAB bersekolah bagi sesi 2018. 6 tahun dah usia anak sulung Yt ni. Alhamdulillah syukur. Semoga terus dikurniakan kesihatan yang baik buat NAB.

Semalam, dia bangun pagi dah excited sangat nak sekolah. "tak sabarnya! tak sabarnya! tak sabar nak ke sekolah!" Gitu katanya. Lepas tu dia terkejut mak tak bagi baju sekolah. Haha. Kitorang bawa NAB pergi check gigi pagi-pagi. Hehe.

Tadi, ajak minum pagi pun tak nak. Excited sangatlah tu. Hihi. Oh ye, ni sekolah baru NAB. Student barulah dia hari ni. Tapi dia selamba aje. Sebab dia memang anak yang mudah mesra. InshaAllah tak ada masalah bertukar sekolah. Elok je dia. Senang hati mak. 


Sampai je sekolah tadi diorang buat cap tapak tangan tu. Untuk anak-anak 6 tahun kot. Atau untuk budak2 baru. Yt pun tak pasti. Bila nak masuk kelas, dia selamba je. Rileks je dia. 

Yang tak rileks si adik. Menangis meraung depan kelas nak masuk jugak. "nak lah! nak lah! dik nak lah!" Gitu katanya. Siap lah nanti kalau dah tiba masa sekolah, menangis tak nak masuk sekolah ma mak babap dia! Hahaha. 

Semoga yang baik-baik aje untuk NAB. Semoga dipermudahkan untuk semuanya. InshaAllah. 

Salam Sayang,
DYatie ABakar.

Jan 2, 2018

Menu Baru Owlery Cafe


Korang pernah ke Owlery Cafe yang dekat Taman Dagang Aveneu tu? Tak pernah lagi? Haaa. Kalau tak pernah bolehlah bawa keluarga makan-makan dekat sana. Sedap, inshaAllah. Tak tipu. Sebab tu Yt berani kata Owlery Cafe ni recommended restaurant. Heee.

Yt pun dah agak lama tak makan dekat situ. Baru-baru ni kami singgahlah makan dan teruja pula bila tengok buku menu Owlery Cafe dah berwajah baru. Buka-buka je si burung owl tu tanya khabar. Tapi, jangan expecting buku menu ni ada bunyi macam lagu raya tu tau. Haha. Korang kena baca sendiri lah. 


Anak-anak Yt memang sukalah sangat ke sini sebab ada Kids Zone tu kan. Walaupun sebenarnya dorang ada set dapur yang sama. Hihi. Tapi, biasalah mainan orang ni lain macam terujanya. Jumpa pula kawan-kawan baru. Kalau NAB memang cepat mesra. Kalau NAD cepat bergaduh. Hahaha.


By the way, bukan buku menu je baru rupanya. Haaa. Ada banyak menu baru. Teruja tau si peminat setia ni. Haha. Antaranya, sekarang dah ada kids menu. Anak-anak makan Chicken Ball Alfredo. Elok sedang sangat untuk makan berdua. Ui sedappp. Haha. Nasib baik sikit, kalau tak Yt suap masuk mulut banyak gak. Haha.


Selain tu, menu dekat Owlery Cafe ni juga dah ada yang provide sekali dengan side dishes. Contohnya, encik suami makan Fish & Chip ni beliau pilih side dish; Buttered Rice dan Potato Salad. Ya ampun dah kenapa sedap semuanya. Haha. Nasi tu sedap tau. Boleh setaraf dengan Kenny Rogers dan The Fish Manhattan punya nasi. Trust me!


Last but not least, my favorite; Aglio Olio dengan remarks - kurang pedas. Hahaha. Sedappp! Cuma hopefully dapat kembali kepada penggunaan spaghetti yang asal dulu. Yang jenis halus tu. Lagi nikmat. Yang ni sedap jugak, tapi Yt prefer yang dulu. Hehe. Itu hal spaghetti nya je. Tapi rasanya tetap sama sedap! 

Eh ok lah! Terliur pulak ha. Tah bila lagi nak pergi. 2018 kan tahun nak kurus. So esok kena buat telur rebus ke macam mana ni. Hihi. Oh ye, just untuk info korang la. Owlery Cafe ni pun dah masuk JJCM tau. Haaaaa. 

Ok then, till we meet again!

Salam Sayang,
DYatie ABakar.

Jan 1, 2018

Selamat Tahun Baru 2018

Dah masuk tahun baru dah kita; 2018.

Dunia kita semakin tua kan. Sekejap sahaja masa berlalu, dah masuk tahun baru. Dalam kalendar Islam pula Yt selalu fikirkan; 5 bulan je lagi dan hari raya aidilfitri semula. Yeay! Hehe. Sebab tahun ni inshaAllah Yt sekeluarga berhari raya di Sarawak pula.

Ahamdulillah, banyak perkara yang Yt wajib syukuri untuk segala nikmat yang Allah pinjamkan sepanjang tahun 2017 yang lalu. Pahit manis masam masin untuk semua perencah bagi melengkapkan kehidupan kita sebagai khalifah Allah. Membawa amanah yang telah diberikan. 

Bila dah beralih tahun, bermakna usia kita pun menginjak lagi ke angka seterusnya. Yt dah suami dah berusia 32 tahun. Hidup bersama anak-anak yang masing-masing usianya 6 tahun dan 3 tahun. 

Dan, sudah tentu salah azam adalah untuk injakkan level amalan ke tahap lebih tinggi untuk bekalan akhirat nanti. Yang mana disitulah kehidupan yang kekal abadi. Nak jadi mak ayah yang soleh solehah kepada anak-anak solehah. InshaAllah.

Banyak benda yang Yt hajati dan impikan masih belum tercapai. Salah satunya nak dapat berat ideal. Hahaha. Itulah yang paling mencabar.


Penutup 2017, kami makan char kue teow dan nasi lemak ayam je. No fireworks. Anak-anak tidur jam 10 dan Yt sendiri ambil peluang untuk hala tuju 2018 serta membaca apa yang patut. Hehe.

Ok,selamat tahun baru korang! Semoga segala yang korang impi dan hajati menjadi kenyataan. Semoga segalanya dipermudahkan. 

Salam Sayang,
DYatie ABakar.

Dec 20, 2017

Upgrade Oven

Kadang-kadang tu bertanya juga pada diri sendiri, "tak drastik sangat ke nak upgrade oven untuk bisnes yang barulah sebulan?" "tak terburu-buru ke untuk upgrade?" "yakin ke akan terus menceburkan diri dalam baking ni?"

Itu persoalan dalam diri sepanjang beberapa hari sebelum 12.12.17. Hihi. Apa ada dengan tarikh tu? Semestinya lah sales LAZADA serta yang seangkatan dengannya. So far LAZADA lah yang offer lowest price untuk barang-barang yang Yt pernah cari. 

Tapi, kemudian Yt tanya pada diri juga. "Seronok tak apa yang sedang dibuat?" "Berhasil tak?" "So far, ada yang suka tak?" "Puas tak bila dapat menyediakan sesuatu untuk pelanggan dari hasil tangan sendiri?" "Ada rasa nak mengalah?" "Ada rasa nak putus asa?"

Haaaaa. Jawapan keseluruhan yang Yt rasakan ialah: YE, AKU SERONOK DENGAN APA YANG AKU BUAT SEKARANG. Walau ia bukanlah sesuatu yang pernah aku fikirkan. Walau kadang-kadang terasa penatnya. Walau terpaksa bersengkang mata. Tapi, AKU PUAS.

Bila Yt buat 4 loyang, Yt sememangnya mengambil masa lama untuk oven tu untuk seloyang. Paling awal pukul 1 / 2 pagi. Pernah.. Yt tidur pukul 4 pagi hampir 5 pagi sebenarnya. Sebab ada masalah dekat si oven yang tiba-tiba beralih suhu ke macam mana tu. Huhu. Esok nak kerja pulak.

Sebab itu, Yt tekad. Nak jimatkan masa. Sebab Yt ni mula lambat. Nak spend masa dengan anak-anak juga sebelum diorang tidur. Kenalah seimbangkan masa ni. Normally Yt start 9.30 / 10.00 malam macam. Suami akan bawa diorang tidur. 

Eh panjang pula ceritanya. Hahaha. Yt upgrade dari Oven Khind 25 liter ke Oven Trio 120liter. Harga sebelum ni Yt tengok-tengok paling murah RM529. Tapi pada 12.12.2017, harganya turun kepada RM499. Dan, setelah apply voucher Yt dapat RM484. Alhamdulillah. Free delivery.

Terkejut masa baru sampai kat suami hahahaha
besar amatt
ngam ngam je buh kat almari ni
guna semula almari baju anak ni dulu
hehehehe
rezeki hujung minggu terjumpa kabinet comel ni
clearance warehouse katanya di homepro
proper kabinet tempatnya
InshaAllah, lepas ni boleh lebih produktif. Semoga semua customer Yt.Kitchen berpuas hati dengan Brownies yang Yt jual. InshaAllah akan tambah lagi pilihan desert / manisan untuk customer tersayang nanti. Doakan Yt jugak tau!

Jemputlah follow yt di instagram: www.instagram.com/yt.kitchen



Salam Sayang, DYatie ABakar.

Dec 15, 2017

Bayaran Kemasukan Tadika Empat Angka

Sekarang, dalam fasa mak ayah yang ada sebaya anak Yt tengah nak membayar pendaftaran taska. Yt selalu terkenang-kenang dengan Tadika KEMAS. Murah aje. Menjadi jugak. Haha. Yt lah anak keluaran Tadika KEMAS tu. Heee. 

Bayaran masuk tadika sama dengan masuk universiti nilainya. Tahun ni yuran anak Yt RM1,594.00. Fuhhh. Yt ingat lagi masa Yt masuk UUM tahun 2006 dulu, baru RM600. Colleague Yt cakap pulak, yuran dia baru-baru ni pun baru je RM1,200.00. Nampak tak lagi mahal bayaran tadika? Hihihi. Bulanan pula RM460.00. Haaaaaa. 

Bayaran termasuk dengan pakaian seragam harian dan juga sukan serta beg sekolah. Arissa tukar tadika jadi memang dia semua baru lah untuk dia. Kalau maintain tadika, pakaian dah boleh tak beli dah. Pakaian-pakaian sekolah lama dia Yt dah beri kepada yang memerlukan. Simpan pun nanti mereput jugak kan. Baik diberikan, boleh kurangkan beban orang lain sikit-sikit. 

Tahun ni nampaknya kena sekolah dari hari pertama lah. Sebab dia budak baru. Dulu dia hari pertama tak datang takpe, otai PASTI kononnya. Dah duduk situ dari umur 2 tahun setengah kan. Haha. Dan kena train betul-betul dah lah no more ponteng ikut ma mak pergi outstation (ayah baca tak ni? haha).

Anything for the kids. Sama macam mak bapak dulu terhadap kita. Dan kini giliran kita merasai apa yang diorang telah lalui. Surely, mengharapkan yang terbaik untuk anak-anak adalah sehingga ke akhir hayat mak dan bapak walaupun masing-masing dah berkeluarga. Setuju tak korang?

By the way, inilah life yang perlu dijalani. Alhamdulillah dengan rezeki yang Allah berikan. Segala nikmat yang Allah pinjamkan. Tidaklah minta kaya raya. Memohon dicukupkan untuk semuanya. Syukur selalu. 

Hari Pertama Kakak PASTI 4 Tahun
Uniform Tak Ada Lagi
Hari Kedua PASTI 4 Tahun
Dah ada baju!
Bubuh balik gambar hari pertama dia masuk sekolah dulu-dulu. Sekolah secara rasmi pada usia 4 tahun di PASTI Ar-Raudhah.

Salam Sayang, DYatie ABakar.

Blog design by Rainy Day